Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμα σε γαλακτοβιομηχανίες για το «καρτέλ» στο γάλα

Πρόστιμα συνολικού ύψους 47 εκατ. ευρώ, επέβαλε - σύμφωνα με δημοσιεύματα - η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 5 γαλακτοβιομηχανίες για τη σύσταση καρτέλ στο γάλα. Πρόκειται για τις εταιρείες «Vivartia» (θυγατρική της οποίας είναι η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ), ΜΕΒΓΑΛ, ΝΕΣΤΛΕ, ΦΑΓΕ και ΟΛΥΜΠΟΣ, που μονοπωλούν την αγορά γάλακτος, οι οποίες - με τη σύσταση καρτέλ - κερδοσκοπούσαν ασύστολα σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας - χωρίς να επιβεβαιωθούν επίσημα από την Επιτροπή ή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης - τα πρόστιμα (με βάση τον τζίρο κάθε επιχείρησης) ορίστηκαν σε:

  • 16 εκατ. ευρώ για τη «Vivartia».
  • 13,2 εκατ. ευρώ για τη ΜΕΒΓΑΛ.
  • 9,2 εκατ. ευρώ για τη ΦΑΓΕ.
  • 6,2 εκατ. ευρώ για τη «Nestle».
  • 3,2 εκατ. ευρώ για την «Ολυμπος».

Στο μεταξύ, εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση των λεγόμενων κάθετων συμπράξεων για τον καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης του γάλακτος, στην οποία εμπλέκονται τα μονοπώλια της γαλακτοβιομηχανίας και τα αντίστοιχα των σούπερ μάρκετ.

Ακόμη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εμφανίζεται να έχει επιβάλει και δεύτερο πρόστιμο (συνολικού ύψους 230.000 ευρώ) στη «Vivartia», στη ΜΕΒΓΑΛ και τη ΦΑΓΕ για κοινή εκπτωτική πολιτική σε βάρος της «Friesland». Τέλος, πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 150.000 ευρώ επιβλήθηκαν στις ΣΕΡΓΑΛ, ΚΡΙ - ΚΡΙ, ΜΕΒΓΑΛ και «Vivartia», για σύσταση καρτέλ στην περιοχή των Σερρών.

Πάντως, οι δικαστές του Γ` Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που χειρίζονται την υπόθεση (κυρώσεις και πρόστιμα που έχει προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού) για το «καρτέλ γάλακτος», επειδή διχάζονται για το ποιο Τμήμα είναι αρμόδιο, παρέπεμψαν την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ