Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η προετοιμασία των Κομματικών Οργανώσεων για το 16ο Συνέδριο, εγγύηση για την επιτυχία του

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Πρόκειται για σοβαρά ζητήματα καθοριστικά για την πορεία του Κόμματος, που από χέρι αποκλείουν μια στάση τυπικότητας, ρουτίνας και μειωμένης ευθύνης, ιδεολογικής και πολιτικής εφυσήχασης και οργανωτικής πλαδαρότητας. Φαινόμενα που συναντιούνται στον ένα ή στον άλλο βαθμό στην καθημερινότητα.

Στα πλαίσια αυτών των γενικών απαιτήσεων, κάθε ξεχωριστό Συνέδριο έχει τη δική του σημασία, το δικό του ειδικό βάρος, τη δική του ιστορική σημασία.

*****

Το 15ο Συνέδριο, ολοκλήρωσε την έξοδο του Κόμματος από τη βαθιά ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική κρίση, στην οποία το έριξε το αναπάντεχο καταστροφικό κύμα της αντεπανάστασης. Επεξεργάστηκε το νέο του πρόγραμμα και καταστατικό, τη στρατηγική και τακτική του στις νέες συνθήκες, κράτησε ανοιχτό το δρόμο της σοσιαλιστικής προοπτικής και καθόρισε σε γενικές γραμμές τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την κίνηση της ταξικής πάλης σε αυτή την προοπτική. Δημιούργησε το πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον για την απαλλαγή της ελληνικής κοινωνίας από τη δικτατορία του κεφαλαίου και την ασφυκτική πίεση της νέας τάξης πραγμάτων, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο. Δημιούργησε το εργαλείο, το όπλο, το μέσο, το λαϊκό μέτωπο, για την επίτευξη του κύριου στόχου, τη λαϊκή εξουσία, η κατάκτηση του οποίου μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του τόπου και του λαού.

Το Κόμμα έχει πρόγραμμα και στρατηγική, είναι επιστημονικά θωρακισμένο και έχει την πρακτική επιβεβαίωση της ορθότητας των προβλέψεων και στρατηγικών του επιλογών από την ίδια τη ζωή. Η σημασία και η προσφορά του 15ου Συνεδρίου είναι από την άποψη αυτή, ιστορική.

*****

Το 16ο Συνέδριο καλείται, κάτω από το φως της πείρας που αποκτήθηκε στο διάστημα αυτό, και των εξελίξεων που μεσολάβησαν, να μελετήσει και να καθορίσει τις κύριες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πάρει σάρκα και οστά το αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο πάλης, το λαϊκό μέτωπο.

Ενας από τους κύριους στόχους του 16ου Συνεδρίου είναι να ανυψώσει το Κόμμα σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να γίνει ικανό, από κάθε άποψη, για την υλοποίηση και επιτάχυνση αυτής της ιστορικής διαδικασίας.

Το 16ο Συνέδριο είναι η συνέχεια του 15ου, αλλά και το Συνέδριο που καλείται να βάλει τις στέρεες βάσεις για κατάκτηση νέων στρατηγικών θέσεων στην πάλη για την προώθηση των γενικότερων στόχων. Με την έννοια αυτή το 16ο Συνέδριο έχει τη δική του ιστορική αξία.

*****

Ηεπιτυχία όμως του 16ου Συνεδρίου δε θα κριθεί στις 4 μέρες που θα διαρκέσει η πολιτική συζήτηση.

Η επιτυχία του 16ου Συνεδρίου δε θα κριθεί μόνο από την ποιότητα των αποφάσεων που θα πάρει.

Θα κριθεί κυρίως, αν αμέσως μετά το Συνέδριο, όλο το κομματικό δυναμικό θα είναι σε θέση να ριχτεί στη μάχη, για την υλοποίηση των αποφάσεών του, με νέα ορμή, με ενιαία θέληση και ενιαία αντίληψη της στρατηγικής του, των στόχων και καθηκόντων που θα αποφασίσει. Αν θα έχουν ξεπεραστεί μια σειρά υποκειμενικές αδυναμίες και καθυστερήσεις που εμποδίζουν ή δυσκολεύουν την καθημερινή πάλη.

Η επιτυχία του τελικά θα κριθεί από την ουσιαστική και ενεργητική συμμετοχή όλων των Κομματικών Οργανώσεων, όλων των μελών στην επεξεργασία της πολιτικής και των καθηκόντων που θα αποφασίσει το 16ο Συνέδριο.

Οι θέσεις της ΚΕ αποτελούν τη βάση για μια τέτοια γόνιμη συζήτηση.

Το ζήτημα δεν είναι απλά να μελετηθούν ικανοποιητικά οι θέσεις.

Αυτό είναι σχετικά εύκολο, αν παρθούν ορισμένα αποτελεσματικά μέτρα. Το ζήτημα είναι να ελεγχθεί μέσα από τη μελέτη τους ο βαθμός γνώσης και αφομοίωσης των προγραμματικών θέσεων, της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος σε κρίσιμα ζητήματα.

Το καθοριστικό είναι να συνδυαστεί η συζήτηση των θέσεων με τη μελέτη και τη γενίκευση της πείρας από τη δράση όλων των οργανώσεων στα κεντρικά ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντα που είχε θέσει το 15ο Συνέδριο. Να συνδυαστεί η συζήτηση με τον εντοπισμό καθυστερήσεων, αδυναμιών, παραλείψεων και με την αναζήτηση αποτελεσματικών μέτρων για την εξάλειψή τους σε όλα τα επίπεδα. Να γίνουν οι τρεις μήνες προσυνεδριακής διάρκειας, χρόνος που θα ανέβει το Κόμμα σε άλλο, ανώτερο επίπεδο ετοιμότητας και ικανότητας.

Σε τελευταία ανάλυση, η επιτυχία των αποφάσεων του Συνεδρίου και η τύχη τους θα εξαρτηθεί από το αν επιτύχουμε, η προσυνεδριακή περίοδος, να εξελιχθεί σε δημιουργική ζωντανή συζήτηση και δράση, ώστε μετά το Συνέδριο όλο το Κόμμα, όλες οι δυνάμεις να ξεκινήσουν από άλλη αφετηρία, με λυμένα αρκετά προβλήματα και σε επίπεδο γνώσεων και σε ικανότητα πρακτικής δράσης στα κύρια μέτωπα.

Η εξασφάλιση ενός τέτοιου όμως κλίματος στην προετοιμασία του 16ου Συνεδρίου απαιτεί υπεύθυνη κριτική και αυτοκριτική στάση, μέτωπο, σύγκρουση με παγιωμένες συνήθειες και αδυναμίες στην καθοδηγητική δουλιά και στη λειτουργία σε κάθε κρίκο της κομματικής δουλιάς. Αδυναμίες, προβλήματα που υπογραμμίζονται έντονα καταρχήν στις ίδιες τις θέσεις της ΚΕ, χωρίς να σημαίνει ότι καλύπτεται το ζήτημα ή ότι δεν υπάρχουν κι άλλες πλευρές που πρέπει να αναδειχτούν.

Οι θέσεις της ΚΕ, είναι βεβαίως θέσεις για συζήτηση, θέσεις για τελικές αποφάσεις. Δείχνουν όμως και την κατεύθυνση που πρέπει να πάμε. Κατευθύνσεις που δεν αλλάζουν στο βαθμό που συνδέονται με γενικές θεωρητικές, προγραμματικές και καταστατικές αρχές ή προηγούμενες αποφάσεις σημασίας που έχουν συζητηθεί και εγκριθεί από όλο το Κόμμα.

Η τελική συζήτηση στο Συνέδριο θα οριστικοποιήσει τα ζητήματα όπου υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα μέλη και θα καταλήξει σε τελικές αποφάσεις εκεί και όπου ενδεχομένως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε κεντρικά ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η έγκυρη γνώμη όλων των μελών, στηριγμένη στη γνώση των θέσεων και αρχών και όχι σε πρόχειρη και επιφανειακή στάση.

Μια τέτοια προετοιμασία είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του Συνεδρίου για την καλύτερη προετοιμασία όλου του κομματικού δυναμικού για την υλοποίηση των αποφάσεών του.

Στόχος και φιλοδοξία για μας είναι να βγει από το Συνέδριο, όλο το Κόμμα, όλες οι οργανώσεις, το σύνολο των δυνάμεών του ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, καλύτερα εξοπλισμένο, πιο ισχυρό, πιο μάχιμο, πιο συσπειρωμένο, πιο ετοιμοπόλεμο, με πιο σταθερούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τη νεολαία.

Η πρώτη μάχη θα δοθεί στις 17/9/2000 με τη δημοσίευση των θέσεων και την όσο γίνεται πλατύτερη διάδοσή τους.

Η δεύτερη μάχη αρχίζει με τη μελέτη και συζήτησή τους, όπου και θα κριθεί και το τελικό αποτελέσματα και η επόμενη μέρα από το Συνέδριο.

*****

Μια εξίσου σημαντική παράμετρος, που εγγυάται την επιτυχία του Συνεδρίου είναι και η εξασφάλιση, παράλληλα με την εσωκομματική συζήτηση, της ζωντανής συμμετοχής στους προβληματισμούς του Κόμματος, των οπαδών, φίλων, των συμμάχων γενικότερα, όσο γίνεται περισσότερων αγωνιστών και ανθρώπων καλής πίστης, που αγωνιούν και αναζητούν διέξοδο και προοπτική στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Η πορεία προς το Συνέδριο μπορεί και πρέπει να είναι πορεία σφυρηλάτησης συμμαχιών, συνεργασιών, συσπειρώσεων. Είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα να εξασφαλίσουμε την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή σήμερα στη συζήτηση περισσότερων δυνάμεων, πέρα από τις κομματικές δυνάμεις, για να μπορούμε αύριο να έχουμε και στη δράση περισσότερες δυνάμεις.

Η οικοδόμηση του Μετώπου δεν είναι στενά κομματική υπόθεση, δεν εξαρτάται μόνο από τη δράση των κομμουνιστών. Είναι υπόθεση που αφορά ευρύτερες δυνάμεις, την ίδια την εργατική τάξη και τη νεολαία.

*****

Ηπορεία προς το Συνέδριο θα είναι χωρίς αμφιβολία και μια μάχη με τους εχθρούς του Κόμματος, με τους ιδεολογικούς και πολιτικούς αντιπάλους του Μετώπου. Οπως μέχρι τώρα δεν επιτρέψαμε να υπαγορεύσουν, να υποβάλουν ή να επιβάλουν στο Κόμμα τη γραμμή που θα ακολουθήσει, έτσι και τώρα μπροστά στο Συνέδριο θα ισχυροποιήσουμε ακόμα πιο καλά το ιδεολογικό μας μέτωπο.

Θα πέσουν για άλλη μια φορά στο κενό τα βέλη τους και κάθε απόπειρα να υπονομευτεί η ουσιαστική και ελεύθερη προσυνεδριακή μας συζήτηση.

Το Κόμμα θα βγει πιο συσπειρωμένο και πιο ατσαλωμένο.


του Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ