Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίος αποχαιρετισμός στον Βασίλη Ραφαηλίδη

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για την αγωνιστική και με αρχές σταθερή πορεία σε όλη του τη ζωή, αποχαιρέτησαν χτες εκατοντάδες φίλοι, συνάδελφοι, συναγωνιστές και σύντροφοι τον Βασίλη Ραφαηλίδη, από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Πευκάκια), όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία. Ακολούθως, η σορός του μεταφέρθηκε στην Πάτρα για να ταφεί στο Β` Νεκροταφείο της πόλης.

Ηταν μια τελετή λιτή, χωρίς πανηγυρικούς και επικήδειους -μίλησε μόνον ο πατέρας Γιώργος Μεταλληνός για την προσωπικότητά του - όπως θα την ήθελε ο σεμνός αυτός αγωνιστής της τέχνης και της δημοσιογραφίας, τις οποίες τίμησε ως κριτικός κινηματογράφου και ως δημοσιογράφος με τον (επι)κριτικό ανατρεπτικό δημοσιογραφικό του λόγο. Στο πλήθος των παρευρισκομένων, διακρίναμε πολλούς επώνυμους της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου. Και ανάμεσά τους τους:Μάκη Κοψίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη βουλετή του Κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλο, πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κιάο και Ν. Καραντηνό, πρόεδρο και α` αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, αντίστοιχα, Κ. Νίτσο κ.ά.

Πολλά ήταν και τα στεφάνια, μεταξύ των οποίων του «Ριζοσπάστη» και της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ πολλοί, αντί στεφανιού, κατέθεσαν τα χρήματα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την ενίσχυση του προγράμματος υποτροφιών του Κέντρου.

Αρκετές, επίσης, είναι οι δηλώσεις και ανακοινώσεις κομμάτων, πολιτικών προσωπικοτήτων και δημοσιογραφικών οργανώσεων και οργανώσεων που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, που εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για τον αδόκητο θάνατο του Βασίλη Ραφαηλίδη. Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ, με δήλωσή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε: «Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον αιφνίδιο θάνατο του εξέχοντα δημοσιογράφου και κριτικού κινηματογράφου Βασίλη Ραφαηλίδη, που στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ και στις λαϊκές αγωνίες μέχρι την τελευταία πνοή του. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης, παιδί μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, έμεινε στη θέση που θεωρούσε ως χρέος του, πάντα με τις κριτικές παρατηρήσεις του, και με την πένα και με τη συνολική στάση του».

«Δυσαναπλήρωτη» χαρακτηρίζει την απώλεια του Β. Ραφαηλίδη ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος. Ενώ οι μαθητές και οι φίλοι του της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών εύχονται καλό ταξίδι στον Βασίλη Ραφαηλίδη, που, «με το ήθος και τη γενναιότητα της ύπαρξής του, μας έδειξε τους δρόμους της ελευθερίας και της ομορφιάς».

Το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με ανακοίνωσή του, αναφέρει: «...Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον αναπάντεχο θάνατο του Β. Ραφαηλίδη... Με μεγάλη συγκίνηση, επίσης, πληροφορηθήκαμε την επιθυμία της οικογένειάς του να διατεθούν για την ενίσχυση του προγράμματος υποτροφιών του ΕΚΚ τα ποσά, αντί στεφανιών. Το ΔΣ του Κέντρου, σε έκτακτη συνεδρίασή του και σε ένδειξη τιμής για την προσφορά του Β. Ραφαηλίδη στον Ελληνικό Κινηματογράφο, αποφάσισε να καθιερώσει ετήσια υποτροφία νέων κινηματογραφιστών του ΕΚΚ στη μνήμη του για μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία του Κινηματογράφου».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «πενθεί, μαζί με το σύνολο της πνευματικής και κινηματογραφικής κοινότητας, την απώλεια του Β. Ραφαηλίδη, ενός μεγάλου δασκάλου που σημάδεψε με τα γραπτά του το χώρο της κινηματογραφικής κριτικής και διαπαιδαγώγησε ολόκληρες γενιές κινηματογραφόφιλων... Θα μας λείψει, επισημαίνεται, η αγωνιστικότητά του, το ήθος του, το χιούμορ του, το εκρηκτικό στιλ στην υποστήριξη των θέσεών του, όπως και μια μορφή μαχητικής κινηματογραφικής κριτικής με άποψη και θεωρητική ανάλυση, που έχει εκλείψει, πλέον, από τον ελληνικό Τύπο». Βαθιά θλίψη για το θάνατο του Β. Ραφαηλίδη εκφράζει και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Τέλος, εκτός της ΕΣΗΕΑ, και η ΠΟΕΣΥ εκφράζει βαθιά οδύνη για τον πρόωρο θάνατο του Β. Ραφαηλίδη, τονίζοντας πως «η απώλειά του είναι ένα μεγάλο κενό για τη δημοσιογραφία και τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο...».

«Ο θάνατος του Ραφαηλίδη αφήνει σίγουρα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία. Αλλά η προσφορά και το έργο που μας κληροδότησε θα παραδειγματίζουν και θα βοηθούν πολλούς για πολύ χρόνο και θα κρατούν ζωντανή τη μνήμη του», τονίζει, με δήλωση που απέστειλε στην ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου,Ανδρέας Καναούρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ