Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γενικεύεται η αντιλαϊκή επίθεση
  • Ταυτόχρονα με την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, βάζει λουκέτο στην «Ολυμπιακή», απελευθερώνει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, προχωρά στη νέα επιδρομή έμμεσων φόρων...
  • Υπολογίζει στη συμμαχία με το κεφάλαιο και στη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, αλλά φοβάται τους αγώνες των εργαζομένων

Τον ολομέτωπο και ενιαίο χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης αναδεικνύουν η ταυτόχρονη καρατόμηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το «λουκέτο» στην «Ολυμπιακή», η απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η νέα επιδρομή έμμεσων φόρων στα λαϊκά νοικοκυριά, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας...

Η κυβέρνηση συντονισμένα ανοίγει όλα τα μέτωπα των αντιδραστικών αλλαγών, επιδιώκοντας μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες να περάσει το μεγάλο πακέτο των «μεταρρυθμίσεων» για να μπορέσει στη συνέχεια να «απορροφήσει» το πολιτικό κόστος και τις προβλεπόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Παρόλο που υπολογίζει στη συμμαχία της με το μεγάλο κεφάλαιο και στη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ που κινείται στη λογική του ίδιου «ευρωμονόδρομου», ωστόσο η κυβέρνηση φοβάται τους αγώνες των εργαζομένων που μπορεί να αποκτήσουν πολιτικοποιημένο χαρακτήρα, υπερβαίνοντας τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Προκειμένου να αποτρέψει έναν γενικευμένο ξεσηκωμό που θα τη φέρει αντιμέτωπη με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολούμενων, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να ρίξει στάχτη στα μάτια τους, αλλά και να διασπάσει τους αγώνες. Το στόχο αυτό υπηρετούν οι επαναλαμβανόμενες σε καθημερινή βάση καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι τάχα «οι αλλαγές θα είναι ήπιες» στο Ασφαλιστικό ή ότι «οι εργαζόμενοι δε θα χάσουν τη δουλιά τους» στην «Ολυμπιακή», κ.ο.κ.

Παράλληλα, αποφεύγει να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει σε κάθε «μεταρρύθμιση», διατηρώντας το δικαίωμα να κάνει κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής που θα της επιτρέψουν, όπως υπολογίζει, να υπονομεύσει τη συγκρότηση ενός ενιαίου πανεργατικού μετώπου.

Η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην πανεργατική απεργία στις 12 του μήνα και κάνει ό,τι μπορεί για να μην πλημμυρίσουν οι δρόμοι από την οργή των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό αφενός προχωρά σε επίδειξη αποφασιστικότητας για την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων και αφετέρου προσπαθεί να καθησυχάσει ότι δε θα θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να δείξει ότι τάχα η κυβέρνηση δεν πτοείται από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το διάλογο, θα ολοκληρώσει το διάλογο και θα φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε για τη στάση της κυβέρνησης μετά την απεργία τη μεθεπόμενη Τετάρτη. Απέφυγε όμως να καθορίσει συγκεκριμένη προθεσμία για την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, αν και όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τον ερχόμενο μήνα.

Παράλληλα, πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Απασχόλησης δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα αντικατάστασης του Βασ. Μαγγίνα». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο υπουργός Απασχόλησης επιτελεί άριστα το έργο του, το οποίο είναι και έργο της κυβέρνησης. «Ο κ. Μαγγίνας επιτελεί άριστα το έργο του, το οποίο είναι και συνολικά έργο της κυβέρνησης. Εχει αναλυθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις και έχει υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Κάνει πολύ καλά τη δουλιά του», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το «λουκέτο» στην «Ολυμπιακή» ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να βρει την καλύτερη δυνατή λύση στα προβλήματα που έχει η "Ολυμπιακή" εδώ και δεκαετίες». Για τα υπόλοιπα παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, αλλά αποσαφήνισε ότι η λύση που έχει δώσει η κυβέρνηση είναι «σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», γιατί, όπως σημείωσε, «δε λειτουργούν οι χώρες αυτόνομα και ειδικά σε τομείς όπως αυτός των αερομεταφορών».

«Καθησυχαστικές» ήταν οι δηλώσεις που έγιναν και από άλλα κυβερνητικά στελέχη. Η Ντ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο Ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι ο αρμόδιος υπουργός «με σύνεση, με μετριοπάθεια, με διάλογο προχωρεί σε μια πολιτική η οποία τελικώς έχει σαν στόχο την ίση κατανομή των βαρών», ερμηνεύοντας όπως τη βολεύει την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Την εκτίμηση ότι «δεν πιέζεται η κυβέρνηση» από τα μέτωπα που ταυτόχρονα έχει ανοίξει (Ασφαλιστικό, ΔΕΗ, «Ολυμπιακή»), εξέφρασε ο Μ. Εβερτ, ενώ δικαιολόγησε πλήρως το «λουκέτο» στην «Ολυμπιακή» υποστηρίζοντας (στον «Αλφα 9,89») ότι «στο εσωτερικό δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Μπορεί να γίνει ένα σχήμα μικρό που να έχει μετόχους για ορισμένες βασικές γραμμές. Τώρα κρατάγαμε ακόμα και ζημιογόνες γραμμές».

Περισσότερο επιθετικός ο υπουργός Τουρισμού, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, τασσόμενος κατά των «συμβιβασμών» στο Ασφαλιστικό και δηλώνοντας (στα «Νέα») ότι «δε θα αφήσουμε μόνο τον Μαγγίνα».

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να περισώσει το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης, συνεχίζοντας τα πυροτεχνήματα «κοινωνικής ευαισθησίας». Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε χτες, συνοδεία τηλεοπτικών καναλιών, γραφεία περιοδικού μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία. Στις δηλώσεις του διαφάνηκε και ο σκοπός της επίσκεψης: «Ολοι οφείλουμε στην πράξη, στην καθημερινότητα, να αποδεικνύουμε και να αναδεικνύουμε την κοινωνική και τη δημοκρατική μας ευαισθησία», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ