Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΑΕΔ
Καλύπτει την απλήρωτη εργασία των σπουδαστών

Η εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων είναι «διεθνώς καθιερωμένη και βραβευμένη πρακτική στην ΕΕ»! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αυτό υποστήριξε χτες στη Βουλή, η υφυπουργός Εργασίας, Σοφία Καλαντζάκου απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, σχετικά με το καθεστώς που επικρατεί στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ.

Η υφυπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει το καθεστώς απασχόλησης ανηλίκων σε εργοδότες, λέγοντας πως «αμείβονται και ασφαλίζονται βάσει ειδικών διατάξεων» και ότι «οι μαθητές δε θεωρούνται εργαζόμενοι αλλά ασκούμενοι και δεν παρέχουν κύρια εργασία», ενώ «υπογράφουν συμφωνητικό μαθητείας». Επίσης, ανέφερε ότι «οι ανήλικοι εργάζονται 6 ώρες ημερησίως», εγκαλώντας το ΚΚΕ, γιατί «συγχέετε τη μαθητεία με την παραγωγή»!

Αυτές οι σχολές «στέλνουν 15χρονα παιδιά για τσάμπα εργασία στους εργοδότες», τόνισε ανταπαντώντας ο Γιάννης Πρωτούλης, προσθέτοντας ότι αυτό «καμιά σχέση δεν έχει με μαθητεία», αφού οι σπουδαστές «μαθαίνουν στην απλήρωτη εργασία χωρίς δικαιώματα». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα εκπαιδευόμενων βρεφονηπιοκόμων στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «κοπέλες 15 χρόνων δουλεύουν 8 και επιπλέον ώρες και πληρώνονται 50 και 60 ευρώ από τον εργοδότη» κι έτσι οι εργοδότες «πληρώνουν για έναν ανήλικο εργαζόμενο λιγότερο από όσο θα πλήρωναν μηνιαίως για τον καφέ και τα τσιγάρα τους»!

Παράλληλα, ο Γιάννης Πρωτούλης κατήγγειλε την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ να απαγορεύσει την επαφή των σπουδαστών με εκπροσώπους του ΚΚΕ, ζητώντας παράλληλα «σύγχρονα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και εργασία με ευθύνη της σχολής και όχι των εργοδοτών», καθώς και «οι ενήλικοι σπουδαστές να πληρώνονται με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη» και όχι με το ήμισυ του μισθού αυτού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ