Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ - ΕΕ
Θέμα χρόνου η άρση των κυρώσεων

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο αχός καταλάγιασε, οι Ευρωπαίοι πέρασαν πανηγυρικά τις «εξετάσεις δημοκρατίας» και οι κυρώσεις κατά της Αυστρίας δεν έχουν πια κανένα νόημα, παρά το γεγονός - για το οποίο επιβλήθηκαν αρχικώς - ότι το ακροδεξιό κόμμα του Γιεργκ Χάιντερ παραμένει κυβερνητικός εταίρος στην Αυστρία.

Οι 14 εταίροι της Αυστρίας στην ΕΕ ενδεχομένως ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με το Γάλλο ΥΠΕΞ, αρμόδιο υπουργό για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, θα άρουν τις επιβληθείσες κυρώσεις. Σύμφωνα πάντα με τον Μοσκοβισί που έκανε τις δηλώσεις αυτές, χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, είναι «υπόθεση ωρών ή ημερών» καθώς η εν λόγω απόφαση για την άρση των κυρώσεων εκ μέρους των 14 Ευρωπαίων εταίρων της Αυστρίας, συζητιέται διεξοδικά αυτές τις μέρες. Ωστόσο, ο Μοσκοβισί τόνισε: «το θέμα του Κόμματος της Ελευθερίας θα παραμείνει στο τραπέζι και μετά την άρση των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν εισήλθε στην κυβέρνηση συνασπισμού, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας».

Ηδη Βρετανία, Σουηδία και Δανία με δηλώσεις αξιωματούχων τους εμφανίστηκαν την Κυριακή «έτοιμες να προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων». Η τελευταία και οριστική λέξη όμως θα δοθεί εκ μέρους της Γαλλίας, που το εξάμηνο αυτό προεδρεύει της ΕΕ. Επομένως όταν υπάρξει απόφαση θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Οι διαβουλεύσεις έγιναν με βάση την έκθεση της τριμελούς «επιτροπής σοφών» που είχε διοριστεί από την ΕΕ και που αποτελούνταν από το Φινλανδό Μάρτι Αχτισαάρι, το Γερμανό Γιόχεν Φρόβαϊν και τον Ισπανό Μαρθελίνο Ορέχα, προκειμένου να εκτιμήσουν την πολιτική κατάσταση στην Αυστρία, μετά την άνοδο στην εξουσία του ακροδεξιού κόμματος, ύστερα από συμφωνία με το συντηρητικό κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Η έκθεση της «επιτροπής των σοφών» που παραδόθηκε στον Πρόεδρο Σιράκ την Παρασκευή, εκτιμάται ότι παρέχει στους ηγέτες της ΕΕ την πολιτική κάλυψη που χρειάζονται, για την άρση των κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ