Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Τα γεράκια του πολέμου ακονίζουν τα νύχια τους

Ανακοινώθηκε η αποστολή τεσσάρων ΝΑΤΟικών ταγμάτων - και ενός ελληνικού - στο Κοσσυφοπέδιο ενόψει των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία

Τα σχέδια των ΝΑΤΟικών επιτελείων για τα επόμενα βήματα αποσταθεροποίησης και επιβολής της «νέας τάξης» στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα συνόψισαν κατά τις χτεσινές εργασίες της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλιαγμένη, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των 19 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής δύναμης που κατέχει το Κοσσυφοπέδιο, ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία στις 24 του Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα αποβιβάζονταν στη Θεσσαλονίκη ΝΑΤΟικά στρατεύματα για να πάρουν μέρος σε μια ακόμα άσκηση πολεμικής προετοιμασίας για νέες επεμβάσεις, την άσκηση με την επωνυμία ADVENTURE EXCHANGE - 2000 (Ανταλλαγή εμπειρίας) της Κινητής Δύναμης (Ξηράς) της Συμμαχικής Διοίκησης Ευρώπης, AMF (L), η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 4 του Οκτώβρη και θα εξελιχθεί στην περιοχή Πτελεμαΐδας-Κοζάνης.

Την απόφαση για την αποστολή 4 ταγμάτων στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε στη διάρκεια της Συνόδου στη Βουλιαγμένη ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, συνταγματάρχης Φρανκ Σάλις. Οι πρόσθετες δυνάμεις, όπως είπε, αποστέλλονται στο Κόσσοβο όχι μόνο για να παράσχουν ασφάλεια στη διάρκεια των εκλογών. «Θεωρούμε, είπε, ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα, τα οποία δε θα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από τις υπάρχουσες δυνάμεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 4 τάγματα, το καθένα από τα οποία θα αριθμεί 500 στρατιώτες, θα προέρχονται από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, Ιταλός ναύαρχος Γκουίντο Βεντουρόνι, σε δηλώσεις του από τη Βουλιαγμένη σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε ότι κύριο μέλημα της στρατιωτικής επιτροπής είναι η διασφάλιση της ομαλότητας και της ειρήνης και τόνισε ότι Ελλάδα-Γαλλία και Ιταλία ενισχύουν με την ευκαιρία της διεξαγωγής των εκλογών τις δυνάμεις τους με στόχο την αποφυγή αναταραχών, επεισοδίων και ανάπτυξης «θερμού κλίματος». Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, επισήμανε ότι η ελληνική δύναμη στο Κόσσοβο εκτός από τη διασφάλιση της ομαλότητας για την περίοδο των εκλογών, θα τελεί, επίσης υπό τις διαταγές της KFOR, και για άλλα θέματα ειρηνευτικού προσανατολισμού.

Το ζήτημα αυτό της αποστολής ενός ακόμα ελληνικού τάγματος στο Κοσσυφοπέδιο το θέσαμε χτες βράδυ στο γραφείο του υπουργού Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, απ' όπου δόθηκε η διευκρίνιση ότι πρόκειται για τη δύναμη η οποία στάλθηκε προ ημερών προς ενίσχυση της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου.

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των μελών της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι η Ελλάδα αποβλέπει στην ανάπτυξη με την Τουρκία «φιλικών και παραγωγικών σχέσεων» και ευχήθηκε το ΝΑΤΟ να «στηρίξει την ανάλογη πολιτική που έχει εγκαινιάσει η ελληνική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ