Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Βαρύ χτύπημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Στο στόχαστρο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ειδικό αυτό καθεστώς

Σαρωτικές και βαθιά αντιδραστικές θα είναι οι ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο καθεστώς των ΒΑΕ (φωτ. από εργασίες συνεργείου της ΔΕΗ)
Σαρωτικές και βαθιά αντιδραστικές θα είναι οι ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο καθεστώς των ΒΑΕ (φωτ. από εργασίες συνεργείου της ΔΕΗ)
Ισχυρό χτύπημα στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που ισχύει πάνω από τέσσερις δεκαετίες δίνει η κυβέρνηση. Οι προτάσεις της κυβέρνησης, που γνωστοποιήθηκαν προχτές βράδυ κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής η οποία ασχολείται με την αναμόρφωση της λίστας των ΒΑΕ, επιβουλεύονται ευθέως τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που υπάγονται σε αυτό το καθεστώς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής, η κυβέρνηση αποχαρακτηρίζει δεκάδες ειδικότητες και επαγγέλματα και ο αποχαρακτηρισμός αυτός θα έχει σίγουρα ισχύ για τους νέους εργαζόμενους - αυτούς δηλαδή που θα αρχίσουν να εργάζονται μετά την 1/1/2008 - ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που έστω για λίγα χρόνια υπάγονται σήμερα σε αυτές τις κατηγορίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όπως σημειώσαμε στο ρεπορτάζ από τον «Γ΄ κύκλο» συζήτησης στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Απασχόλησης δεν έκανε καμία αναφορά στο τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που ήδη είναι στο καθεστώς των ΒΑΕ, αλλά το επάγγελμά τους δε θα μπει στη νέα λίστα των ΒΑΕ.

Σημειώνεται ότι παλιότερα σενάρια που είχαν επεξεργαστεί υπηρεσίες του ΙΚΑ, κατά την περίοδο που ετοιμαζόταν το «πακέτο Γιαννίτση», προέβλεπαν την απαλλοτρίωση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση για όσους το επάγγελμά τους έβγαινε από τη λίστα και τους υποχρέωνε να εργάζονται ως τα 65 χρόνια. Ως «αντιπαροχή» για κάθε χρόνο που είχε διανύσει στα ΒΑΕ θα του μειωνόταν ο χρόνος συνταξιοδότησης κατά πέντε μήνες. Μέγιστο όριο μείωσης προβλέπονταν οι 60 μήνες.

Χρυσώνουν το χάπι

Οσον αφορά στον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, η κυβέρνηση επιλέγει και σε αυτή την περίπτωση τον ελιγμό που κάνει με τις μητέρες εργαζόμενες και τον λεγόμενο πλασματικό χρόνο. Ενώ δηλαδή οι νέοι εργαζόμενοι θα χάσουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πέντε και επτά χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια, για να «χρυσωθεί το χάπι», τους υπόσχονται λιγότερες ώρες εργασίας ή αλλαγή ειδικότητας. Για μια δεύτερη κατηγορία, ενώ θα αποχαρακτηριστεί το επάγγελμά τους, θα υπάρχει η «πρόνοια» για καλύτερα μέτρα προστασίας στην εργασία. Ολα αυτά όμως είναι απλά τερτίπια.

Το κύριο είναι ότι τα επαγγέλματα αυτά θα αποχαρακτηριστούν και πως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες, θα υποχρεωθούν να εργάζονται μέχρι τα 65 χρόνια, αντί για τα 60 και τα 58! Αλλωστε η «ένδεια» των ανταλλαγμάτων είναι εμφανής. Γιατί κάποιος εργαζόμενος πρέπει να εργάζεται λιγότερες ώρες επειδή το επάγγελμα είναι βαρύ και ανθυγιεινό, ενώ το ίδιο επάγγελμα δεν μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης όπως ισχύει μέχρι σήμερα;

Για το εύρος των επαγγελμάτων άρα και των εργαζομένων που θα «πιάσει» ο αποχαρακτηρισμός, είναι ενδεικτική η συνομιλία του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα με αντιπροσωπεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου ευθέως ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δε θεωρεί πως οι καθαρίστριες των ξενοδοχείων πρέπει να είναι στα ΒΑΕ. Οσο για την «επιστημονική» θεμελίωση του αποχαρακτηρισμού του επαγγέλματος, είναι χαρακτηριστικό, πως αυτός πρέπει να γίνει γιατί τώρα «οι καθαρίστριες έχουν ηλεκτρικές σκούπες».

Αβάντα από τις τράπεζες

Αβάντα στην κυβέρνηση για την εδώ και τώρα κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων δίνουν η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπρόσωποι «θεσμικών» μεγαλορεντιέρηδων που παραβρέθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Ο Ν. Γκαργκάνας ισχυρίστηκε ότι, τάχα, η «ελληνική κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα του» αξιώνοντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των μεγαλορεντιέρηδων του διεθνούς οίκου «Στάνταρντ εν Πουρ», ο οποίος αξίωσε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ισχυριζόμενος ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν οδηγό τις... υψηλές αυξήσεις στο Δημόσιο». Σε αυτό το πλαίσιο απαίτησε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανά κλάδο και «ιδιαίτερα σε τομείς που παρουσιάζουν μειωμένη ανταγωνιστικότητα, όπως η βιομηχανία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ