Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Οπλο για τις νέες γενιές επαναστατών η πείρα του Οχτώβρη

Στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής στην Αθήνα μίλησε χτες ο Γραμματέας της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής, στη χτεσινή εκδήλωση των Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων του Πανεπιστημίου της Αθήνας για την Οχτωβριανή Επανάσταση, ακόμα και οι τοίχοι εκπέμπουν μήνυμα: «Σοσιαλισμός Αναγκαίος και Επίκαιρος». Με φωτογραφίες και αφίσες από την προετοιμασία της Οχτωβριανής Επανάστασης, από τις μάχες των εργατών που διεκδίκησαν και κέρδισαν την εξουσία στη Ρωσία το 1917, αλλά και από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας, από πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» και άλλων εντύπων της εποχής... Και στο φόντο κόκκινες σημαίες ανεμίζουν στα χέρια κόκκινων εργατών στην πρώτη απόπειρα περάσματος από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας...

«Μας χωρίζουν 90 χρόνια από την πρώτη απόπειρα του ανθρώπου να πετάξει από πάνω του τα δεσμά της εκμετάλλευσης και 17 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού που γνώρισε η Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι συζητάμε σε δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες ήττας του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος. Ξέρουμε επίσης ότι αυτή η ήττα είναι προσωρινή», υπογράμμισε ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στους φοιτητές, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Ανάμεσα σε άλλα, εξήγησε ότι είναι νομοτέλεια να φτάσουμε στο σοσιαλισμό, «όπως νομοτέλεια στη φύση είναι ότι αύριο το πρωί θα ξημερώσει». «Η μεγάλη όμως διαφορά - είπε - ανάμεσα στη φύση και στην κοινωνία είναι πως για την ανατολή του ήλιου δε χρειάζεται η συμμετοχή των ανθρώπων. Γι' αυτό η αστική τάξη ορμάει με τόσο μίσος ενάντια στον Οχτώβρη και στο σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Για να μην ακολουθήσει κανένας άνθρωπος, κανένας εργάτης, κανένας νεολαίος αυτό το παράδειγμα, να μην ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Με πολυέξοδες εκδόσεις, αφιερώματα, δημοσιεύματα προσπαθεί να σπείρει σύγχυση, να διαστρεβλώσει το νόημα, την αλήθεια και το μήνυμα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Από κοντά και οι διάφοροι αρνητές του σοσιαλισμού, όπως ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που εκδίδουν ντοκουμέντα και κάνουν εκδηλώσεις, όχι για να αναδείξουν ή να τιμήσουν την Οχτωβριανή Επανάσταση, αλλά για να καταγγείλουν το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε».


«Δεν είναι τυχαίο ότι στο περίφημο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά, ούτε μια σειρά για την Οχτωβριανή Επανάσταση, για τη δημιουργία ή έστω την ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παιδιά στην ηλικία των 10 ετών που δε γνωρίζουν τι ήταν η Σοβιετική Ενωση», επισήμανε ο Γ. Πρωτούλης, και τόνισε: «Οι ιμπεριαλιστές, οι κάθε είδους αποστάτες επιτίθενται κατευθείαν στην ουσία της επανάστασης. Τη δεκαετία του '80, ένα από τα άλλοθι που είχαν οι ευρωκομμουνιστές για να δικαιολογήσουν την αποκήρυξη της επανάστασης ήταν ότι η Οχτωβριανή Επανάσταση είχε χάσει την προωθητική της δύναμη. Σήμερα, αρκετοί από αυτούς λένε πως δεν ήταν επανάσταση, αλλά ήταν ένα πραξικόπημα. Αλλοι μιλάνε για λάθος της Ιστορίας ή υποστηρίζουν πως η πείρα και τα διδάγματα από αυτή δεν έχουν διεθνή σημασία αλλά αφορούν μόνο και αποκλειστικά τη Ρωσία».

Και υπογράμμισε ότι σήμερα, παρά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, έχουμε ένα σοβαρό όπλο στα χέρια μας: «Την τεράστια ιστορική προσφορά του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, που αποτελεί κληρονομιά, παρακαταθήκη, τεράστια πείρα για το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα, τις νέες γενιές επαναστατών, για τη νίκη».

Μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους φοιτητές για τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού και προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ