Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Υπάρχουν προϋποθέσεις για το θαρραλέο βήμα του Μετώπου

Αποσπάσματα από την ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ

Με επιτυχία κορυφώθηκαν το περασμένο Σάββατο και οι διήμερες εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ στα Χανιά. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓτης ΚΕτου ΚΚΕ, ο οποίος, αναφερόμενος στη σημασία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τόνισε ότι φωτίζει για εκατοντάδες χιλιάδες νέους το δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης.

«Ολοι διαπιστώνουν - υπογράμμισε ο ομιλητής - ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική, σήμερα από το ΠΑΣΟΚ, χτες από τη ΝΔ, δηλαδή, από τις βασικές δυνάμεις του δικομματισμού, πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα της νεολαίας, συντρίβει τα όνειρα των νέων, στήνει συνεχώς μπλόκα. Δυσκολεύει τη ζωή τους. Η κυβέρνηση μοιράζει, στα χαρτιά, χιλιάδες θέσεις εργασίας, επιταγές χωρίς αντίκρισμα, ψεύτικες υποσχέσεις. Διαφημίζει πλαστικά όνειρα στους νέους. Είναι μέγιστη υποκρισία. Τον καθωσπρεπισμό, την ψευτιά της αστικής προπαγάνδας θα τον αφήσουν οι νέοι στο απυρόβλητο; Την υποκρισία της που κάνει το μαύρο άσπρο δε θα πρέπει να τη στραπατσάρουν οι νέοι; Δε θα πρέπει να συγκρουστούν, να σπάσουν αυτήν την ψεύτικη βιτρίνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των λογιστών της ΟΝΕ, των απολογητών της "νέας τάξης";».

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι «είναι μια ακόμα προσπάθεια αποπροσανατολισμού», και εξήγησε: «Οι εξαγγελίες ακόμα και οι υποσχέσεις που έδωσε είναι χωρίς αντίκρισμα για τους εργαζόμενους, το λαό. Ο κ. Σημίτης κι αυτή τη φορά: στήριξε τους μεγαλεμπόρους της γνώσης, της υγείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Εμφανίστηκε ως προστάτης των μεγαλεμπόρων. Σήμερα μας λέει ότι θέλει μια ισχυρή Ελλάδα μέσα στην ΟΝΕ. Και η ισχυρή Ελλάδα αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, τους εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοεισαγωγείς, ιδιοκτήτες ΜΜΕ... Στους εργάτες, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχους και νέους, δηλαδή στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, αυτή η Ελλάδα τούς έχει γυρίζει την πλάτη».

Καιάδας για τους εργαζόμενους η ΟΝΕ

Για την ΟΝΕ, που ο πρωθυπουργός παρουσίαζε σαν ένα απάνεμο λιμάνι και σήμερα λέει ότι δεν είναι η Ιθάκη, ο Σπ. Χαλβατζής είπε: «Εμείς το λέγαμε από καιρό ότι η ΟΝΕ είναι ο "Καιάδας" για τους εργαζόμενους, το λαό και τα δικαιώματά του». Και μιλώντας για τις συνέπειές της υπογράμμισε: «Προωθούν την ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων της οικονομίας. Το δημόσιο μετατρέπεται ήδη σε ιδιωτικό. Δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα σαρώσουν όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Εχουν λυμένα τα χέρια τους γιατί η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ έχει δώσει το "πράσινο φως" της συμφωνίας της στα αντιλαϊκά μέτρα, με παρατηρήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα. Στην πλειοψηφία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, ανάλογες διαδικασίες κυοφορούνται. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ξεπέρασε κάθε όριο υποταγής. Ο,τι δεν κατάφεραν στο απώτερο παρελθόν οι κλίκες των Μακρή-Θεοδώρου, στην ηγεσία της τότε ΓΣΕΕ, ενάντια στο εργατικό κίνημα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων, το προωθούν σήμερα συνδικαλιστές που αυτοαποκαλούνται σοσιαλιστές».

Στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής προειδοποίησε πως «σύντομα θα καταλάβουν ότι δε θα περπατούν σε δρόμο με ροδοπέταλα. Υπάρχουν εκατοντάδες πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και δεκάδες χιλιάδες εργάτες, εργαζόμενοι, άνεργοι, οι οποίοι δε σκύβουν το κεφάλι. Δεν υποτάσσονται στη λογική του συμβιβασμού. Κι αυτοί οι εργάτες, εργαζόμενοι, προέρχονται απ' όλο το πολιτικό φάσμα. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που πολιτικά ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, οι οποίοι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Κι αυτοί που τώρα, ύστερα από πολλά χρόνια, παίρνουν μέρος στην πάλη, θα πολλαπλασιαστούν».

Ο λαός θα διεκδικήσει ό,τι του ανήκει

«Αυτό είναι που φοβίζει τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και υπηρέτες», υπογράμμισε ο ομιλητής. «Φοβούνται ότι αυτό, το φαινομενικά αδιάφορο κομμάτι των εργαζομένων, θα μετατραπεί σε ένα πολύβουο ποτάμι που θα διεκδικήσει ό,τι του ανήκει.Του ανήκει η αξιοπρεπής, μόνιμη, σταθερή δουλιά. Το μεροκάματο, η κοινωνική του ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία των παιδιών του, το καθαρό περιβάλλον. Του ανήκει το σήμερα και το αύριο, του ανήκει η ζωή. Του ανήκουν όλα. Θα τα διεκδικήσει, θα αγωνιστεί και θα τα κατακτήσει.Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία δεν αποδέχονται μοιρολατρικά αυτά τα αντικοινωνικά μέτρα. Αναπτύσσουν τους αγώνες τους, βρίσκουν νέες μορφές συντονισμού και κοινής δράσης».

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής, αφού σημείωσε ότι το ΚΚΕ προωθεί τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού Μετώπου των αντιμονοπωλιακών, αντιιμπεριαλιστικών, δημοκρατικών δυνάμεων, από όλους εκείνους που έχουν συμφέρον να παλέψουν σε μια τέτοια κατεύθυνση, τόνισε: «Στο 16ο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη θα συζητήσουμε τους τρόπους και τις μορφές προώθησης του Μετώπου. Είναι καιρός να πάρει σάρκα και οστά όλη αυτή η προσπάθεια. Και υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις να κάνουμε αυτό το θαρραλέο βήμα. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ριζοσπάστες αγωνιστές που έχουν διάθεση να συμβάλουν σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ