Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοσέλιδες απειλές για τους κινδύνους από τη διαπλοκή

Διαστάσεις παίρνει η συζήτηση περί διαπλοκής, ενώ πληθαίνουν και τα σχετικά δημοσιεύματα. Την «απειλή ιταλικού συνδρόμου» επισείει η εφημερίδα «Καθημερινή» από την πρώτη σελίδα του κυριακάτικου φύλλου της.

Αγνωστο το από πού εδράζει την ανησυχία της η εν λόγω εφημερίδα, ωστόσο η πρωτοσέλιδη προειδοποίησή της υπονοεί πολλά περισσότερα απ' όσα ευθέως λέει. Κι αυτό γιατί στην Ιταλία η αποκάλυψη των σχέσεων μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής συνοδεύτηκε από ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, με διάλυση κομμάτων και πολιτικούς παράγοντες να ενοχοποιούνται για ανάμειξη σε σκάνδαλα ολκής.

Η «Καθημερινή» άλλωστε κάνει λόγο για «πολιτικούς κινδύνους άκρως απειλητικούς», που «εμφανίζονται στον ορίζοντα», συνδέοντάς τους με την απελευθέρωση των αγορών, την κατανομή των κοινοτικών πόρων, αλλά και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το τελευταίο μάλιστα καυτηριάζει το γεγονός ότι η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου «ξοδεύει αφειδώς, χωρίς καμιά αίσθηση ότι διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα».

Η εφημερίδα παρουσιάζει την κυβέρνηση να έχει περιέλθει σε δεινή θέση, πιεζόμενη από τη μια πλευρά από τον πολιτικό κίνδυνο που γεννά η όλη κατάσταση και από την άλλη από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Λέει συγκεκριμένα ότι αναζητούνται τρόποι ελέγχου της μεγέθυνσης συγκεκριμένων ομίλων, οι οποίοι όμως διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν «φρένα» στις σημερινές συνθήκες. Ακόμα, πως η κυβέρνηση βρίσκεται «μεταξύ σφύρας και άκμονος», αφού αν επιχειρήσει «να ελέγξει τις διαδικασίες μεγέθυνσης, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές οικονομικές δυνάμεις, ικανές να κινητοποιήσουν και πολιτικές». Εκφράζει τέλος την πεποίθηση πως τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής που έχει δώσει η κυβέρνηση δε δείχνουν πως θα τολμήσει τη «ρήξη» με τα εν λόγω συμφέροντα.

Και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» όμως αφιερώνει αρκετές σελίδες στο θέμα «διαπλοκή». Με τη σειρά της επισημαίνει ότι η διαπλοκή τείνει να καταστεί σε κυρίαρχο πολιτικό θέμα, με τις καταγγελίες να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Σε άλλο σημείο του άρθρου της, υπό τον τίτλο «Πυρετός διαπλοκής», αναφέρει πως στου Μαξίμου επικρατεί δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι «στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι τακτικοί μέχρι παρεξηγήσεως συνομιλητές συγκεκριμένων επιχειρηματιών».

Για «πλεκτάνες, σκοτεινά συμφέροντα και διαφθορά» κάνει λόγο και το κυριακάτικο «Βήμα» σε ολοσέλιδο άρθρο του για τους «διαπλεκόμενους της μπάλας και της πολιτικής». Αφιερώνει δε αρκετές σελίδες στο θέμα, στα παρασκήνια δηλαδή του ποδοσφαίρου. Το θέμα «διαπλοκή» συναντάται σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες, με τα σχετικά άρθρα να αποκαλύπτουν και την πλευρά του πρίσματος από το οποίο η κάθε εφημερίδα το ατενίζει, επιλέγοντας στρατόπεδο στον πόλεμο διαπλεκομένων, που - όπως ομολογούν - μαίνεται, με έκβαση απρόβλεπτη.

Δήλωση Σημίτη;

Με το ερώτημα αν πρέπει να βγει προσωπικά ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες (και ίσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης) για να τοποθετηθεί με δήλωσή του για το θέμα της διαπλοκής, συνεδριάζει σήμερα ο λεγόμενος «πρωινός καφές» του Μαξίμου.

Οι εισηγητές της πρότασης θεωρούν ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μπορεί να πάρει μεγάλη έκταση, δεδομένης και της μη ενιαίας γραμμής στελεχών του ΠΑΣΟΚ (αναφέρουν χαρακτηριστικά τις τοποθετήσεις των Τσοχατζόπουλου, Βενιζέλου). Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι μια δημόσια τοποθέτηση του Κ. Σημίτη, πέραν αυτής που έγινε στη Θεσσαλονίκη, θα τον καθιστούσε «προσωπικά εμπλεκόμενο» σε ένα θέμα που, κατά την κυβέρνηση, συνιστά «σημαία ευκαιρίας» των αντιπάλων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ