Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Καμπάνια για τις υπογραφές με «όπλο» τον Τίμιο Σταυρό

Χαρακτηριστικά «σταυροφορίας» δίνει η Ιεραρχία στην εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, που αρχίζει την Παρασκευή 15 του Σεπτέμβρη. Για το σκοπό αυτό μεταφέρεται αύριο στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα και τμήμα του Τιμίου Σταυρού, που θα τεθεί από τις 5 μ.μ. σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε ζητήσει, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο, να επιτρέψει τη μεταφορά του Τιμίου Σταυρού. Το προσκύνημα στη Μητρόπολη θα διαρκέσει έως τις 25 του Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στα χρονικά ο Τίμιος Σταυρός εξέρχεται από το χώρο που φυλάσσεται.

Στις επιλογές αυτές της Ιεραρχίας έντονη ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Τύπου Τ. Χυτήρη, ο οποίος εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Με τις χτεσινές δηλώσεις του κατήγγειλε τους ιεράρχες ότι συμπεριφέρονται ως παραθρησκευτική οργάνωση. «Θεωρώ, είπε, ότι είναι αδιανόητο η επίσημη Εκκλησία να φέρεται ως παραθρησκευτική οργάνωση. Εκτός των άλλων, αν ποτέ γινόταν κάτι τέτοιο, που εύχομαι να μη γίνει, θα δείξει ποιος σέβεται τα ιερά και τα όσια και ποιος τα εκμεταλλεύεται. Νομίζω ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η Εκκλησία θα δείξει ότι υποτιμά τον ελληνικό λαό, την πίστη του και το μυαλό του». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ταυτόχρονα σχολίασε ως εξής την πληροφορία ότι στόχος της Ιεραρχίας είναι οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν να ξεπερνούν τον αριθμό 3.010.000, που είναι οι ψήφοι που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές: «Αυτός είναι, λοιπόν, ο στόχος της Εκκλησίας στην Ελλάδα; Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου».

Ομως αντιδράσεις υπάρχουν και στα πλαίσια της Ιεραρχίας. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο οποίος ανήκει στους διαφωνούντες προς τον Αρχιεπίσκοπο μητροπολίτες, ανέφερε ότι θα επιτρέψει μεν τη συλλογή υπογραφών γιατί πιστεύει στο αυτεξούσιο της προσωπικότητας, εξέφρασε δε την αγωνία του για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, τονίζοντας ότι είναι ματαιοπονία η υπόθεση των υπογραφών, ακόμη και αν συγκεντρωθούν 10 εκατομμύρια υπογραφές. Σχετικά δε με τη χρησιμοποίηση και του Τιμίου Σταυρού σημείωσε ότι «κα λό είναι τα σύμβολα να μην εμπλέκονται με τις ανθρώπινες αδυναμίες και με τις ανθρώπινες θεωρήσεις της χριστιανικής διδασκαλίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ