Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Απύθμενη υποκρισία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Απάντηση της Επιτροπής σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη

Σε Ερώτηση του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης σημείωνε:

«Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φέιρα και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που αφορά τη διεύρυνση αναφέρεται, όσον αφορά την Τουρκία, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει απτή πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη». Η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, που εξακολουθούν, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, να κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου και ο σεβασμός στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ δεν αναφέρονται.

Ερωτάται λοιπόν το Συμβούλιο, αν θεωρεί παράνομη την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή του 38% της Κύπρου και αν ναι, γιατί δε θέτει την αποχώρησή τους ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας».

Από τη μεριά της Επιτροπής δόθηκε η παρακάτω απάντηση: «Το Συμβούλιο υπενθυμίζει το ψήφισμα 353 (1974) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητεί από όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Το ψήφισμα αυτό ιδιαίτερα απαιτεί την άμεση απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πέραν των προαναφερθέντων κριτηρίων, το Συμβούλιο αναμένει από κάθε υποψήφια για προσχώρηση χώρα την εγκαθίδρυση σχέσεων καλής γειτονίας με τους γείτονές της. Οσον αφορά την Κύπρο, έχει αρχίσει η διαδικασία ρύθμισης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και αναμένει από όλα τα μέρη να συμβάλουν στην επιτυχία των συζητήσεων αυτών προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε μια δίκαιη και βιώσιμη ρύθμιση του Κυπριακού βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στην κυπριακή επικράτεια.

Τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ (κριτήρια της Κοπεγχάγης) είναι τα ίδια για όλες τις υποψήφιες χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι ένας προκαταρκτικός όρος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης έγκειται στο σεβασμό των πολιτικών κριτηρίων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα συμμερίστηκε τις ανησυχίες αυτές. Η προενταξιακή στρατηγική της Τουρκίας συνεπάγεται έναν ενισχυμένο πολιτικό διάλογο επικεντρωμένο στα κριτήρια που έχουν καθοριστεί για την προσχώρηση, και ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο θέμα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στα θέματα που προβλέπονται στις παραγράφους 4 και 9α των συμπερασμάτων των προηγουμένων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Η εταιρική αυτή σχέση θα προσδιορίσει τα στάδια προτεραιότητας των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την προσχώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς και τις υποχρεώσεις με τις οποίες πρέπει να συμμορφούται ένα κράτος-μέλος και θα συνοδεύεται από ένα εθνικό πρόγραμμα ενσωμάτωσης του κεκτημένου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ