Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Τα προβλήματα παραμένουν, το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται...

Ξανά στους δρόμους οι φορείς της εκπαίδευσης(στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποιήση)
Ξανά στους δρόμους οι φορείς της εκπαίδευσης(στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποιήση)
Με τα χρόνια προβλήματα που γέννησε και συντηρεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική να χρονίζουν, την παραπαιδεία να ανθεί, αλλά κυρίως με την εκπαίδευση φτωχότερη σε μαθητές άνοιξε χτες η αυλαία της νέας σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε κλίμα... ευφορίας, επιδιδόταν χτες σε μεγαλόστομες δηλώσεις για «σχολείο ποιοτικό, που να εξοπλίζει τα παιδιά με τα πιο σίγουρα εφόδια για το μέλλον».

Η πολιτική της αδιοριστίας των εκπαιδευτικών, η πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών αντί για κανονικούς διορισμούς, η πολιτική των συμπτύξεων σχολείων και τμημάτων όλο το προηγούμενο διάστημα, δημιουργούν μια εικόνα λιγότερης «δημόσιας δωρεάν παιδείας».

Η πολιτική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, χρονιά κατά την οποία γίνεται και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Το ίδιο το υπουργείο Παιδείας ομολογεί ότι θα καλύψει με αναπληρωτές τα κενά, τουλάχιστον στις ειδικότητες όπου δεν υπάρχουν επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που έγινε τον Ιούνη του 1998.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι διορισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση φτάνουν φέτος τους 2.001, ενώ οι αναπληρωτές τους 6.725. Αντίστοιχα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι διορισμοί είναι 3.055, ενώ οι αναπληρωτές 8.412. Δηλαδή, η αναλογία μόνιμων διορισμών - αναπληρωτών είναι ένα προς τρία.

Την ίδια στιγμή, 50.565 παιδιά, μόνο από τη μια φουρνιά μαθητών που ξεκίνησαν το Λύκειο, το σχολικό έτος '97-'98, τη χρονιά που εφαρμοζόταν η «μεταρρύθμιση», εκδιώχτηκαν από το Λύκειο προς τη μισοκατάρτιση των ΤΕΕ ή και εκτός εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, ο οποίος επισκέφτηκε χτες σχολεία της Αθήνας, σε δηλώσεις του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «μερεμέτια» στο έκτρωμα της μεταρρύθμισης, κάνοντας λόγο για «ουσιαστικές βελτιώσεις στο σύστημα λειτουργίας του ενιαίου Λυκείου και στις εισαγωγικές εξετάσεις. Οι βελτιώσεις αυτές επιτρέπουν μια καλύτερη πορεία του ενιαίου Λυκείου, μια πιο σταθερή σχέση των παιδιών με τα μαθησιακά αντικείμενα. Δίνουν όλες τις ευκαιρίες για απεριόριστες προσπάθειες εισαγωγής στις ανώτατες σχολές, έτσι ώστε το ενιαίο Λύκειο, αποσυνδεόμενο από το άγχος των εξετάσεων, να δράσει όλο και πιο πολύ ως χώρος παιδείας, ως χώρος γενικής μόρφωσης, ως χώρος διαμόρφωσης κριτικών προσωπικοτήτων των νέων παιδιών», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. Στο μεταξύ, έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι το σχολείο ταξικής επιλογής που περιέγραψε ο υπουργός Παιδείας, δε χωρά τους μαθητές, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της παραπαιδείας.

Απάντηση στην πολιτική συρρίκνωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και στις προσπάθειες αποπροσανατολισμού δίνουν εκπαιδευτικοί φορείς και εργαζόμενοι. Ηδη, η Ομοσπονδία Γονέων και Ενώσεις Γονέων Πειραιά, τα Συντονιστικά Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Φοιτητών ΜΙΘΕ και σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προγραμματίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις τονίζοντας ότι «η μόρφωση των παιδιών μας, η Παιδεία του σήμερα και του αύριο, που έχει ανάγκη ο λαός μας, αποτελεί ζήτημα πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού μετώπου πάλης όλων των εργαζομένων». Ηδη από χτες στο πλαίσιο αυτό οι παραπάνω φορείς ξεκίνησαν τριήμερο ενημέρωσης, ενώ την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη θα γίνει στην Αθήνα παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία. Οι παραπάνω φορείς αποφάσισαν επίσης να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα τις μέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να τους καλέσουν σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ενώ αποκλεισμός του υπουργείου Παιδείας προγραμματίζεται για τις 30 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ