Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 1912
Το νερό μπήκε στ' αυλάκι

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σουηδίας αποτελούν ορόσημο, αφού όπως όλα έδειξαν οι αγώνες ως θεσμός είχαν βρει το δρόμο τους. Σε αυτή τη διοργάνωση είχαμε την καλύτερη επιβεβαίωση, αφού έλαβαν μέρος 28 χώρες με 2.541 αθλητές. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε ένα καινούριο στάδιο που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στη διοργάνωση. Η επιτυχία των αγώνων ήταν μεγάλη παρά το γεγονός ότι η ΔΟΕ δεν άφησε τους Σουηδούς να κάνουν κάποιες προγραμματισμένες τελετές, θέλοντας να κρατήσει την Ολυμπιακή Ιδέα μακριά από τέτοιου είδους πράγματα.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Η κόντρα των Αμερικανών και των Φινλανδών ήταν αυτή που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι πρώτοι επικράτησαν στα σπριντ, αλλά οι νίκες των Φινλανδών στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις έδειξαν ότι νέες δυνάμεις βγαίνουν στο χώρο του αθλητισμού. Στα αξιοσημείωτα η συμμετοχή στο πένταθλο ενός νεαρού εύελπι από τις ΗΠΑ ονόματι Τζορτζ Πάτον. Μπορεί να μην κατάφερε να διακριθεί σαν αθλητής, κάποια χρόνια αργότερα όμως θα έρχονταν οι διακρίσεις ως στρατηγός των Αμερικανών στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ενας Ινδιάνος από τις ΗΠΑ ο Τζιμ Θορπ ήταν το πρόσωπο που ξεχώρισε στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης. Κυριάρχησε σε όλα τα αγωνίσματα του δεκάθλου, αλλά επειδή κάποτε είχε παίξει ράγκμπι και είχε πάρει κάποια λεφτά θεωρήθηκε επαγγελματίας και του αφαιρέθηκαν τα μετάλλια. Πάντως οι δεύτεροι αθλητές των αγωνισμάτων που κλήθηκαν να τα παραλάβουν αρνήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ