Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΜΒΕΡΣΑ 1920
Με νωπές τις μνήμες του πολέμου

Μετά από απουσία οκτώ χρόνων εξαιτίας του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξαναδιοργανώνονται. Αρχικά τους είχε αναλάβει η Βουδαπέστη, η οποία λόγω οικονομικών προβλημάτων δήλωσε ότι δεν μπορεί να τους διοργανώσει. Ετσι η ΔΟΕ τους ανάθεσέ στο Βέλγιο και την Αμβέρσα. Οι μνήμες από τον πόλεμο ήταν ακόμη νωπές για αυτό το Βέλγιο αποφάσισε να μην καλέσει τις ηττημένες χώρες, χωρίς να υπάρχει αποκλεισμός από τη ΔΟΕ. Στα αξιοσημείωτα αυτών των Ολυμπιακών η καθιέρωση της σημαίας με τους πέντε κύκλους, καθώς και του Ολυμπιακού Ορκου, που είχε τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Οι μεσαίες και οι μεγάλες αποστάσεις είχαν την τιμητική τους στο Βέλγιο Οι νίκες του Πάβο Νούρμι, του βετεράνου πιλότου του Α΄ παγκόσμιου πολέμου Γάλλου Ζόζεφ Γκιγκενιό και του Φινλανδού Κολεμάινεν έδωσαν νέο ενδιαφέρον στα αγωνίσματα αντοχής.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ:Ο Φινλανδός Πάβο Νούρμι ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση. Χαρακτηρίστηκε ο δρομέας - φάντασμα από τις νίκες του στο βάδην και συγκεκριμένα στα 5 χλμ και 10 χλμ και το αργυρό μετάλλιο στα 8 χλμ βάδην ανωμάλου δρόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ