Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τουλούζ Λοτρέκ και Πικάσο

Εργο του Τουλούζ Λοτρέκ
Εργο του Τουλούζ Λοτρέκ
Η χαρακτική και το χαρτί είναι το κοινό νήμα, που ενώνει τις δύο ξεχωριστές εικαστικές παρουσιάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Ο Τουλούζ Λοτρέκ και η μπελ επόκ στο Παρίσι και την Αθήνα» τιτλοφορείται η πρώτη έκθεση (από σήμερα έως τις 4/5/2008 στο «Μουσείο Ηρακλειδών» (Ηρακλειδών 16, Θησείο), ενώ η δεύτερη, με τίτλο «Suite 347», που διοργανώνεται (25/1 - 16/4) στο «Τελλόγλειο» Ιδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη), περιλαμβάνει χαρακτικά του Πάμπλο Πικάσο.

Στην πρώτη έκθεση, με 70 περίπου έργα του Λοτρέκ, επιχειρείται μια συνοπτική αναφορά στο ιστορικό, κοινωνικό και αισθητικό πλαίσιο της εποχής τους (1880 - αρχές του 20ού αιώνα), αλλά και να καταδειχτούν οι επιδράσεις της γαλλικής μπελ επόκ στον αθηναϊκό κοινωνικό και καλλιτεχνικό βίο και να εντοπιστούν εμφανείς αντιστοιχίες. Ετσι, δίπλα στις διαφημιστικές αφίσες, τα χαρακτικά και τα σχέδια του Τουλούζ Λοτρέκ, συνυπάρχουν αφίσες, ημερολόγια, παρτιτούρες, εφημερίδες, περιοδικά, θεατρικά προγράμματα, καρτ ποστάλ κ.ά., που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα την ίδια εποχή. Ανάμεσά τους, διαφημιστικές αφίσες και γελοιογραφικά σχέδια του Δ. Γαλάνη, σχέδια του Μπ. Αννινου και ένα έργο (παστέλ) του Π. Μαθιόπουλου.

Η έκθεση έργων Πικάσο στο «Τελλόγλειο», περιλαμβάνει 347 χαρακτικά, που φιλοτέχνησε ο δημιουργός από τις 16 Μάρτη - 5 Οκτώβρη 1968. Είναι μία από τις πέντε σειρές χαρακτικών, που κυκλοφορούν με την υπογραφή σε όλα τα χαρακτικά, του Πικάσο. Στη σειρά «347» περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα αγαπημένα θέματα του Ισπανού καλλιτέχνη: έργα που αναφέρονται στην ιστορία της ζωγραφικής, στο γυναικείο γυμνό, στον κόσμο της ταυρομαχίας και του φλαμένκο, στην ελληνορωμαϊκή μυθολογία και κυρίως στο μεσογειακό τοπίο. Επίσης, υπάρχουν αναφορές στην καθημερινή ζωή και στο ισπανικό μυθιστόρημα «La Celestina» (16ος αιώνας). Η σειρά περιλαμβάνει έργα με διάφορες τεχνικές και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία των μεγεθών. Η έκθεση (έχει παρουσιαστεί στη Ν. Υόρκη, το Παρίσι και το Ελσίνκι) μετά τη Θεσσαλονίκη θα πάει στο Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ