Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή του κόσμου

Στην πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Μετώπου, «όπου όλεςοι δυνάμεις που θέλουν να αντισταθούν στη Νέα Τάξη Πραγμάτων θα παλέψουν για μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας πατρίδας μας», αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

 

Η Πάτρα τηςνιότης, τηςδημιουργίας και του πολιτισμού έδωσε το βροντερό «παρών»τηςτην Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στα πλαίσια του 26ουΦεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ».Ντύθηκε στα ΚΟΚΚΙΝΑ και είπε «ΟΧΙ σε όλους που κουρέλια κάνουν τα όνειρ»" της. Είπε «Δεν πάει άλλο» και έκανε πράξη την απόφασή της να μπει «στην πρώτη τη γραμμή» των αγώνων.

Το παλιό Μεσαιωνικό Φρούριο επί τρειςμέρεςμετατράπηκε σε τόπο συνάντησης των νέων που θέλησαν να γνωριστούν με τα μέλη και τουςφίλους τηςΚΝΕ, να ανταλλάξουν μαζί τουςαπόψειςκαι πολλοί να στρατευτούν μαζί με τουςνέους κομμουνιστές στο δρόμο του αγώνα.

Δεν ήταν μόνο η τεράστια συμμετοχή των Πατρινών - κυρίως των νεολαίων - στα καλλιτεχνικά δρώμενα του Φεστιβάλ. Σημαντική ήταν η συμμετοχή και η παρέμβαση τουςστουςκύκλους συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν για θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπωςτα ναρκωτικά, η ανεργία και η Παιδεία. Μια συμμετοχή που έδειχνε τον προβληματισμό και την αγωνία τουςνα αντιπαλέψουν όλα εκείνα που κουρέλια κάνουν τα όνειρά τους. Στα πρόσωπα των νέων κομμουνιστών είδαν τουςφίλους, τουςσυμπαραστάτες, τουςσυναγωνιστέςστουςμικρούς και τουςμεγάλους αγώνες. Πολλοί από αυτούς έκαναν πράξη την εμπιστοσύνη τους,δίνοντας βιογραφικό στην ΚΝΕ. Αλλοι άκουσαν με προσοχή το κάλεσμα αγώνα του ΚΚΕ όπωςαπευθύνθηκε από τονΟρέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, με την κεντρική πολιτική ομιλία.


Εντονη ήταν η ανταπόκριση του λαού τηςΠάτρας και στην πολιτιστική πρόταση τηςΚΝΕ. Χιλιάδες νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι παρακολούθησαν τιςθεατρικές παραστάσεις, τα χορευτικά και τιςμουσικές συναυλίεςτων ερασιτεχνικών σχημάτων, αλλά και του Μίλτου Πασχαλίδη την Παρασκευή, του Στέφανου Ψαραδάκου το Σάββατο και των Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Θάνου Μικρούτσικου την Κυριακή. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ειδικά μάλιστα η συμμετοχήτου κόσμου τηνΚυριακήήταν από τιςμεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη - από καταβολής Φεστιβάλ στην Πάτρα και πρέπει να προβλημάτισε τουςδιοργανωτέςώστε να αρχίσουν να ψάχνουν για μεγαλύτερο χώρο για να καλύψουν τιςνέες απαιτήσεις. Πρέπει να τονιστεί πως η πρωτοφανής συμμετοχή του κόσμουέγινε παρά τις -φιλότιμες - προσπάθειες των ΜΜΕ να πνίξουν την είδησηγια το 26ο Φεστιβάλ και ήταν η καλύτερη απάντηση σ' εκείνους που κήρυτταν πως «οι πολιτικές εκδηλώσεις τηςνεολαίας είναιεν γένει εκτός του κλίματος». Ο χώρος του Φρουρίου «βούλιαξε» από νεολαίους και μεγαλύτερους Πατρινούς, οι οποίοι βρέθηκαν σε άμεση και ζωντανή επαφή με τουςκομμουνιστές, αλλά και απόλαυσαν την πολιτιστική πρόταση τηςΚΝΕ, βλέποντας γνωστούς και αγαπητούς καλλιτέχνες με μια πολύ προσιτή τιμή. Από αυτή την άποψη το 26ο Φεστιβάλ αποτέλεσε εκτός των άλλων τη μοναδική πολιτιστική παρέμβαση του καλοκαιριού για την Πάτρα.

Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θέλουν να δώσουν στο λαό και τη νεολαία τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση, να δείξουν πως η πραγματική δύναμη βρίσκεται στα χέρια του λαού, αρκεί εκείνος να πιστέψειστιςδυνάμεις του. Θέλουν επίσης να δώσουν ξανά ένα όραμα στη νεολαία, το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας χωρίς ξένες επεμβάσεις, χωρίς πολέμους, χωρίς την ασυδοσία του κεφαλαίου». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο Ορέστης Κολοζώφ, αφού χαιρέτισε τη μεγάλη ανταπόκριση της π ατρινήςνεολαίας στο κάλεσμα τηςΚΝΕ. Πρόσθεσε πως για να ξεκινήσει η ενωμένη πάλη του λαού ενάντια στιςαντιλαϊκές πολιτικές τηςκυβέρνησης, πρέπει να «πέσουν οι προκαταλήψεις και αντί να βλέπουμε αριστερούς, δεξιούς και ΠΑΣΟΚους, να ξαναδούμε τον συνάδελφό μας,τον καλό και τίμιο γείτονά μας. Τότε ίσως μπορέσουμε από κοινού να δούμε πως όχι μόνο τίποτα δε μαςχωρίζει, αλλά σχεδόν όλα μαςενώνουν, οι δυσκολίες, οι αγωνίες, οι ανασφάλειες, οι προσδοκίες. Τότε θα δούμε με άλλα μάτια αυτή την κοινωνία, τότε θα διακρίνουμε την πραγματική διαχωριστική γραμμή που τη διαιρεί στα δύο. Τότε θα δούμε καθαρά πως από τη μια μεριά είναι όλοςο λαός και από την άλλη οι πλουτοκράτες, που, με τουςυποτακτικούς τους,επιβάλλουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική».


Αναφερόμενος στα νέα μέτρα για την Παιδεία και την Υγεία, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε την άκρατη ιδιωτικοποίηση των ζωτικών αυτών τομέων, ενώ μίλησε και για τα αυταρχικά μέτρα που προωθούνται, «καθώς ενεργοποιείται η Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ, με την προετοιμασία νόμων για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, για την τρομοκράτηση του λαού».

Κάλεσμα κοινής πάλης

Τέλος, μιλώντας για την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, το μέλος του ΠΓ τηςΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ξεχωριστή πάλη των κατηγοριών που κάθε φορά θίγονται, γιατί «το εύρος αυτής της επίθεσης για να αντιμετωπιστείέχει ανάγκη από τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στον κοινό αγώνα». Πρόσθεσε πως «αυτή η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα, αν οι εργαζόμενοι ενωμένοι, οργανωμένοι υψώσουν ένα αρραγές μέτωπο για να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση, τουςεργοδότες, όλους εκείνους που σπέρνουν την ηττοπάθεια στον ελληνικό λαό. Αυτόςείναι ο δρόμος που το ΚΚΕ προτείνει στον ελληνικό λαό. Αυτόςείναι ο δρόμος της κοινής πάλης της ενότητας. Είναι ο δρόμος που θα δημιουργήσει τιςπροϋποθέσεις για τη δημιουργία του Μετώπου,όπου όλεςοι δυνάμεις που θέλουν να αντισταθούν στη Νέα Τάξη Πραγμάτων θα παλέψουν για μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μαςκαι τηςπατρίδας μας.Ο καθένας μαςέχει θέση σ' αυτή τη μάχη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις σε σχολεία με αφορμή την επέτειο επιβολής της δικτατορίας (2016-04-28 00:00:00.0)
Εγινε πιο όμορφο το Κάστρο με το Φεστιβάλ (2004-09-04 00:00:00.0)
Δικάζονται στελέχη της ΚΝΕ (2004-03-19 00:00:00.0)
Αγωνιστικό ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ στα Ιλίσια (2000-09-22 00:00:00.0)
Αγκαλιάστηκε πλατιά από τη νεολαία και το λαό (2000-09-21 00:00:00.0)
Πλούσιο το πρόγραμμα σε Πάτρα και Γιάννενα (2000-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ