Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΟΚΑΝΑ
Απεργούν για πρόληψη και απεξάρτηση

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Υγείας και Μακεδονίας- Θράκης σήμερα στις 11 το πρωί

Η πρόληψη μαραζώνει, τα 72 Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) απειλούνται με λουκέτο, οι εργαζόμενοι σε αυτά βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας με πολλούς από αυτούς να έχουν μείνει απλήρωτοι μέχρι και εφτά μήνες, κατάγγειλαν χτες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης, του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και της Επιτροπής Εργαζομένων του 18 ΑΝΩ.

Το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης προκηρύσσει για σήμερα 24ωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση. Σε συμπαράσταση ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ προκηρύσσει σήμερα 4ωρη στάση εργασίας. Παράλληλα, σήμερα στις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, ενώ προγραμματίζονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η συνέντευξη και οι κινητοποιήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα της πολύμηνης συνεργασίας και κοινής δράσης των εργαζομένων στις δομές πρόληψης - θεραπείας - υποκατάστασης, των εργαζομένων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των υπηρεσιών που ασχολούνται με τα ναρκωτικά. Αφορμή γι' αυτή τη συνεργασία είναι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΚΠ. Η εργασιακή και πολιτική τους ομηρία μέσα από τις συμβάσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα της γενικότερης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και η διάλυση της πρωτογενούς πρόληψης και η παραπέρα υποβάθμιση των ΚΠ είναι μερικά μόνο από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Αυτή η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν είναι τυχαία, δεν πρόκειται για κακή συνεννόηση. Κάποιους βολεύει», επισήμανε η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος για τα Ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, υπογραμμίζοντας ότι τα αιτήματα επεκτείνονται στη διασφάλιση της πρόληψης, αφορούν όλους τους εργαζόμενους, κάθε οικογένεια, κάθε πολίτη.

Ο Α. Σταθακιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΠ, ο Γ. Κακλαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ και ο Β. Αλμπάνης από την Επιτροπή Εργαζομένων του 18 ΑΝΩ αναφέρθηκαν σε μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους πρόληψης, θεραπείας και υποκατάστασης και απαιτούν την πάγια χρηματοδότηση των ΚΠ, την ταχεία αποπληρωμή των τεράστιων οφειλών, την αναγνώριση με νομοθετική πράξη των ΚΠ ως φορέων πρωτογενούς πρόληψης.

Ο ΟΚΑΝΑ - όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη - χρωστά χρήματα στα 69 απ' τα 72 κέντρα πρόληψης. Οι εργαζόμενοι στους χώρους πρόληψης, θεραπείας και υποκατάστασης ζητούν κεντρικό σχεδιασμό με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη για την πρόληψη, τη θεραπεία, την κοινωνική επανένταξη, την έρευνα, την αξιολόγηση, την ανάπτυξη προγραμμάτων για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, τη θεσμική, οικονομική και επιστημονική υποστήριξη της πρωτογενούς πρόληψης και του ρόλου των ΚΠ. Επίσης, ζητούν η παροχή υπηρεσιών να είναι δημόσια και δωρεάν. Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ