Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Καθημερινή δουλιά στο λιμάνι και τα καρνάγια

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται ήδη οι εργαζόμενοι στη Ζώνη

Με πολύμορφες εκδηλώσεις και πλούσια δράση σε κάθε χώρο δουλιάς, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν και το πρώτο λιμάνι της χώρας για την πανεργατική απεργία της 12ης Δεκέμβρη και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ συγκροτούν ομάδες περιφρούρησης της απεργίας σε όλα τα μεγάλα λιμάνια και σε αυτό του Πειραιά. Μία σειρά χώροι ήδη βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, όπως οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δένοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ με τα ειδικά αιτήματά τους, όπως είναι αυτό της υπογραφής ικανοποιητικών Τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας, οι μεταλλεργάτες της Ζώνης από την περασμένη Τετάρτη απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση. Την Τρίτη 11 Δεκέμβρη μεταλλεργάτες, μαζί με τους υπόλοιπους εργατοτεχνίτες της Ζώνης, κλιμακώνουν τον αγώνα τους με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στις 9 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου θα εκδικάζεται νέα δικαστική δίωξη των εργοδοτών σε βάρος των σωματείων. Αυτή τη φορά, με αφορμή το μνημείο που έστησαν τα σωματεία μέσα στη Ζώνη για να καταγγείλουν τα εργοδοτικά εγκλήματα.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών των εργοδοτικών και κυβερνητικών μηχανισμών για να ανακόψουν την αγωνιστική συσπείρωση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία με δελτίο Τύπου, χτες το πρωί έγινε «προβοκατόρικη παρέμβαση» στην κεντρική πύλη «από ομάδα περίπου δέκα ατόμων, ξένων με το χώρο αυτοαποκαλούμενων ως "αντιεξουσιαστές"». Οπως αναφέρουν τα σωματεία, αυτή η ομάδα με αφίσες και ανακοινώσεις καλούσε «τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη στα Σωματεία τους και να προσανατολιστούν ...σε νέες μορφές οργάνωσης».

Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο «με τη βία να εμποδίσουν το μοίρασμα ανακοίνωσης από τη διοίκηση του Σωματείου των Ηλεκτρολόγων Πλοίων», ενώ «ο πρόεδρος του Σωματείου δέχτηκε απρόκλητη επίθεση με άσκηση βίας»! «Η στάση αυτή - συνεχίζουν - προκάλεσε την έντονη αντίδραση συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων», που βρίσκονταν εκεί και «ευτυχώς επικράτησε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων».

Τα σωματεία τονίζουν ότι δεν είναι τυχαίο πως η «παρουσία» αυτής της «ομάδας» «έρχεται τη στιγμή ακριβώς που κορυφώνεται η μάχη των σωματείων» για την υπογραφή νέων ΣΣΕ. Και προειδοποιούν: «Τα όρια της υπομονής σε τέτοιου είδους περιστατικά έχουν εξαντληθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ