Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η CIA εξαφανίζει τα βίντεο με τα βασανιστήρια

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Διεθνής σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη των «New York Times» για τη διαγραφή από τη CIA βίντεο διότι καταγράφουν τη χρήση «βάναυσων ανακριτικών μεθόδων».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η «εξαφάνιση» αυτών των ταινιών έγινε την εποχή που η CIA βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα για μυστικές πτήσεις, φυλακές και βασανιστήρια... και οι αξιωματούχοι φοβούνταν πως τα βίντεο θα ήγειραν αμφιβολίες για τη νομιμότητα των τεχνικών ανάκρισης.

Μετά την αποκάλυψη η CIA παραδέχτηκε ότι κατέστρεψε τουλάχιστον δύο βίντεο με την ανάκριση δύο υπόπτων για συμμετοχή στην «Αλ Κάιντα», ώστε να μη διαρρεύσουν και αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μυστικών πρακτόρων ενώ η Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) χαρακτήρισε την κίνηση ως παντελή περιφρόνηση του νόμου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα του επικεφαλής της CIA, Μάικλ Χέιντεν, που διέρρευσε στα ΜΜΕ, αναφέρεται ότι η CIA άρχισε να βιντεοσκοπεί τη διαδικασία των ανακρίσεων το 2002 για εσωτερικό έλεγχο και αποφάσισε να διαγράψει αυτά τα βίντεο διότι δεν υπήρχε νομική βάση, ούτε και υπήρχε κάποιος εσωτερικός λόγος για να διατηρηθούν.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι δεν ενημερώθηκαν για την απόφαση της CIA να καταστραφούν τα βίντεο των ανακρίσεων και δεσμεύτηκαν να ερευνήσουν περαιτέρω τις μεθόδους της υπηρεσίας. Νομικοί πιστεύουν ότι εάν η CIA απέκρυψε αποδεικτικά στοιχεία από ομοσπονδιακό δικαστήριο, θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για μια ποινική υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ