Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρόσχημα το περιβάλλον

Κάποτε, τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν ως καύσιμο το πετρέλαιο. Μετά ήρθε η βενζίνη. Μετά, η σούπερ βενζίνη. Μετά, η αμόλυβδη κι ας είμαστε σίγουροι, ότι θα δούμε κι άλλους τύπους καυσίμων τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί πολλά λέγονται και γράφονται τις μέρες αυτές, για τους περιβαλλοντικούς λόγους που επιβάλλουν την κατάργηση της σούπερ βενζίνης και τη χρήση τής αμόλυβδης, αλλά πολύ αμφιβάλλουμε, αν όλ' αυτά είναι αλήθεια. Οι επιστήμονες, για παράδειγμα, ισχυρίζονται πως τόσο η σούπερ βενζίνη, όσο και η αμόλυβδη, επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η πρώτη, με το μόλυβδο και η δεύτερη με το καρκινογόνο βενζόλιο. Επιπλέον, η τύχη των «ληγμένων» καταλυτών - των αυτοκινήτων, που χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη - παραμένει ακόμη ένα τεράστιο και χωρίς απάντηση πρόβλημα.

Κι ενώ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιβάλλουν κάθε τόσο την ανανέωση δεκάδων εκατομμυρίων αυτοκινήτων, εξασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη πορεία συσσώρευσης των κερδών τους, οι μαζικές και, μάλιστα, φιλικές προς το περιβάλλον συγκοινωνίες - για παράδειγμα στη χώρα μας - καρκινοβατούν ή υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ