Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
Να διακοπεί η χρήση του νερού!
  • Γενικότερο πρόβλημα ποιότητας του νερού διαπιστώνει η Ενωση και ζητά να διακοπεί η χρήση του για ανθρώπινη και οικιακή χρήση
  • Συγκέντρωση την Κυριακή στα Οινόφυτα

Με αυτοσχέδιους «αγωγούς» σαν αυτόν της φωτογραφίας, τα εργοστάσια ρυπαίνουν με τα απόβλητά τους τον υδροφόρο ορίζοντα
Με αυτοσχέδιους «αγωγούς» σαν αυτόν της φωτογραφίας, τα εργοστάσια ρυπαίνουν με τα απόβλητά τους τον υδροφόρο ορίζοντα
Αλλη μια απόδειξη της ακαταλληλότητας του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, προσθέτει η μελέτη της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), με τίτλο: «Για την επικινδυνότητα παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στις «Εκτιμήσεις - Προτάσεις» της έκθεσης, «από τα αποτελέσματα των εκθέσεων δοκιμών που ήρθαν σε γνώση της ΕΕΧ από την ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του Ασωπού, προκύπτει ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ποιότητας του νερού και η παρουσία επιβλαβών για τους ανθρώπους χημικών παραμέτρων δεν περιορίζεται στην παρουσία εξασθενούς χρωμίου».

Και σε άλλο σημείο, προσθέτει: «Οι περιπτώσεις ύπαρξης υψηλών συγκεντρώσεων ολικού και εξασθενούς χρωμίου αλλά και τα γενικά προβλήματα που διαπιστώνονται συνιστούν λόγο διακοπής της χρήσης του νερού για ανθρώπινη αλλά και οικιακή χρήση». Τονίζεται, δε, ότι «η παρουσία χρωμίου και μάλιστα εξασθενούς χρωμίου και η παρουσία νιτρικών, υποδηλώνουν τη ρύπανση του υδροφόρου τομέα από ανθρώπινες δραστηριότητες». Σαν τέτοιες, αναφέρει κύρια τη μεταλλουργία, την παραγωγή πυρίμαχων υλικών και τη χημική βιομηχανία.

Η μελέτη της ΕΕΧ, μάλιστα, ζητά τη λήψη προστατευτικών μέτρων ακόμη και στο πότισμα καλλιεργειών και θερμοκηπίων, όταν αυτές γίνονται με μεθόδους που δημιουργούν αερολύματα, προκειμένου να μην εισπνέονται από τους εργάτες γης.

Τέλος, η Ενωση, διαπιστώνοντας τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και τις ευθύνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνει ότι «οι επίσημοι έλεγχοι των νερών (όπως και των τροφίμων και των καταναλωτικών προϊόντων) πρέπει να γίνονται συστηματικά και συχνά, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, και όχι κάθε φορά που είτε τυχαία είτε από ευαισθησία μεμονωμένων ατόμων ή φορέων αποκαλύπτεται κάποιο πρόβλημα».

Συγκέντρωση στα Οινόφυτα

Αποφασισμένοι να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στις κυβερνήσεις, στις αρμόδιες αρχές, στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αν και γνώριζαν το πρόβλημα, αδιαφόρησαν και αποσιώπησαν το πρόβλημα, είναι κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι προϊόν πολύχρονης αυθαιρεσίας, μεθοδευμένης αντίληψης για συγκεκριμένου τύπου "ανάπτυξη" και ληστρική εκμετάλλευση τόπου και ανθρώπων, με σκόπιμη αγνόηση των συνεπειών», σημειώνουν μεταξύ άλλων τοπικοί φορείς και εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

Την Κυριακή, 16/12, στις 11 το πρωί στα Οινόφυτα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στην οποία καλούν: Οι Επιτροπές Αγώνα κατοίκων και εργαζομένων Οινοφύτων, Καλλιθέας, Αγ. Θωμά, Θήβας, Αυλίδας, Δηλεσίου και Ωρωπού, η Επιτροπή πολιτών Θήβας για το περιβάλλον, η Ομοσπονδία εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων Ωρωπού, η Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον, τα Συνδικάτα Μετάλλου και Φαρμάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ