Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέος γύρος συνομιλιών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ξεκίνησε χτες στην Τεχεράνη νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό της πρόγραμμα, μια βδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία το Ιράν διέκοψε το πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων το 2003. Την ίδια στιγμή, από τις Βρυξέλλες, ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική απέναντι στο Ιράν απαιτώντας τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου και προωθώντας παράλληλα ενέργειες προς την κατεύθυνση επιβολής κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Σημειώνεται επίσης ότι το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «IRNA» επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μανουσέρ Μοτακί, μετέδωσε το Σάββατο ότι το Ιράν απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί για κατασκοπία όσον αφορά τις πυρηνικές του δραστηριότητες. Οπως ανέφερε το πρακτορείο, ο Ιρανός υπουργός υπογράμμισε ότι η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών συμπεριλαμβάνει «γεγονότα και ψεύδη», σημειώνοντας παράλληλα ότι το Ιράν δεν είχε ποτέ πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Ο ίδιος δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση φανερώνει την έκταση της χρήσης των αμερικανικών δορυφόρων παρακολούθησης και άλλες κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, το Ιράν και η Κίνα ολοκλήρωσαν χτες μια πετρελαϊκή συμφωνία ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις τριών χρόνων, σύμφωνα με το πρακτορείο «ISNA». Η συμφωνία υπεγράφη από το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου και την κινέζικη εταιρεία «Sinpoec» και αφορά στην ανάπτυξη της πετρελαιοφόρου περιοχής Γιανταβαράν στο νοτιοδυτικό τμήμα της ιρανικής επαρχίας Χουζεστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ