Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Εμπόριο με πιστωτικές κάρτες και άτοκες δόσεις!

Τις αντιλαϊκές ΣΔΙΤ και στον τομέα της έρευνας και βιοτεχνολογίας εγκαινίασαν το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και ιδιωτική εταιρεία

Την επέκταση του εμπορίου των επιτευγμάτων της επιστήμης και της ιατρικής στον τομέα των βλαστοκυττάρων, με την εμπλοκή και δημόσιων φορέων, και μάλιστα με το πρόσχημα του «κοινωνικού έργου», σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας στη χώρα τράπεζας φύλαξης βλαστοκυττάρων, με τη Σύμπραξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και της ιδιωτικής εταιρείας Biohellenica ΑΕ. Με τη σύμπραξη αυτή, οι αντιλαϊκές Συμπράξεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) επεκτείνονται πλέον και στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της έρευνας.

Η Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΤΑΚ ΕΙΕ) που εγκαινιάστηκε χτες, αποτελεί μια ακόμα ιδιωτική τράπεζα οι μετοχές της οποίας ανήκουν κατά 60% στην Biohellenica και κατά 40% στο ΕΙΕ. Το κόστος ανέρχεται σε 1.750 ευρώ για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων για 20 χρόνια. Σαν να πρόκειται για οποιοδήποτε εμπορικό προϊόν οι υπεύθυνοι της τράπεζας διαφήμισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου τη δυνατότητα των γονιών να συνάπτουν συμφωνίες με τράπεζες για την αποπληρωμή των οφειλών τους, μέχρι και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις!

Οπως ανέφερε στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΕΙΕ Δημήτρης Κυριακίδης, το Ιδρυμα προχώρησε στη συγκεκριμένη συμφωνία προκειμένου να εξασφαλίσει τα έσοδα για την έρευνα στον τομέα των βλαστοκυττάρων, αφού προβλέπεται ότι το 10% των Ακαθάριστων Εσόδων της ΤΑΚ ΕΙΕ θα διατίθεται στο ΕΙΕ για έρευνα.

Επιχειρώντας να δώσουν κοινωνικό επίχρισμα στη σύμπραξη, οι υπεύθυνοι του ΕΙΕ ανέφεραν ότι επιδιώκουν τη λειτουργία και δημόσιας τράπεζας φύλαξης. Ωστόσο ο πρόεδρος της Biohellenica Γεώργιος Κολιάκος ξεκαθάρισε ότι οι δυνατότητες για τη δημόσια φύλαξη είναι περιορισμένες και ότι επιδιώκεται η συνεργασία με φιλανθρωπικούς οργανισμούς προκειμένου να αναλάβουν το κόστος φύλαξης για όσους γονείς δεν έχουν να πληρώσουν.

Οι υπεύθυνοι της Biohellenica ξεκαθάρισαν ότι η χρήση των βλαστοκυττάρων σε αυτή τη φάση περιορίζεται σε παθήσεις του αίματος ή περιπτώσεις καρκίνου και ότι οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν τα αποθηκευμένα βλαστοκύτταρα είναι 1 στις 2.000. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι απ' τα 7.000 δείγματα που φυλάσσει η εταιρεία απ' τη μέχρι σήμερα λειτουργία της, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για αιματολογικά νοσήματα μόλις 3. Σε εξέλιξη βρίσκονται κλινικές μελέτες για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων με βλαστοκύτταρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ