Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού οι «ακραίες ιδεολογίες»

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Η άνοδος των «ακραίων ιδεολογιών στην Ευρώπη», ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, βάσει της οποίας εγκρίθηκε και ανάλογο ψήφισμα, καταδίκης τους. Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στην παρέμβασή της, επί του θέματος, υποστήριξε ότι οι ομάδες αυτές και οι φασιστικές αντιλήψεις τους ενισχύονται από την αντικομμουνιστική υστερία, το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, αλλά και τον υποβιβασμό του ρόλου της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού, που προωθούν οι ιδεολογικοί μηχανισμοί της ΕΕ.

Οπως υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «η άνοδος ακροδεξιών, ρατσιστικών ομάδων και οργανώσεων στην Ευρώπη δεν είναι τυχαίο φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής, αντιδραστικής, ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων - κεντροδεξιών και κεντροαριστερών - των κρατών μελών της.

Αυτή η πολιτική που μοναδικό κριτήριό της έχει τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, από τη μια συσσωρεύει αμύθητο πλούτο στα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας και από την άλλη εντείνει στο έπακρο την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, διευρύνει τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση τμημάτων της εργατικής τάξης, επιδεινώνει δραματικά τη θέση της λαϊκής οικογένειας και οξύνει όλα τα λαϊκά προβλήματα».

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι «στις συνθήκες αυτές, μέσα σε περιθωριοποιημένα τμήματα ή σε στρώματα με χαμηλή πολιτική συνείδηση και εμπειρία, βρίσκουν έδαφος ακροδεξιές και φασιστικές αντιλήψεις που προπαγανδίζονται με λαϊκίστικο και δημαγωγικό περίβλημα. Η δημιουργία και η ανάπτυξη τέτοιων ομάδων βρίσκει σήμερα ακόμη περισσότερο ευνοϊκό έδαφος από την αντικομμουνιστική υστερία, την προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας, την αναίσχυντη προσπάθεια να διαγραφεί η τεράστια συμβολή της ΕΣΣΔ στη νίκη κατά του φασισμού, να εξισωθεί ο κομμουνισμός με το ναζισμό και το φασισμό, που προωθείται από τους ιδεολογικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Από την αναγνώριση και νομιμοποίηση από τις κυβερνήσεις των Βαλτικών χωρών, για παράδειγμα, των ντόπιων φασιστικών ομάδων, των συνεργατών των Ες-Ες και των ναζί που έδρασαν στις χώρες αυτές κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Καταλήγοντας η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «ο φασισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος. Γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, που γεννάει, συντηρεί και τρέφει τις φασιστικές αυτές ομάδες, ώστε ανάλογα με την πολιτική συγκυρία να τις χρησιμοποιήσει και να τις αξιοποιήσει, με κύριο πάντοτε στόχο το χτύπημα του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό ακριβώς θεωρούμε υποκριτικές τις δήθεν ανησυχίες για την άνοδο των ακροδεξιών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Ευρώπη, που εκφράζονται από τους πολιτικούς εκφραστές και υπερασπιστές του συστήματος. Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια ταύτισης της ταξικής πάλης, των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, της κομμουνιστικής ιδεολογίας με εξτρεμιστικές ιδεολογίες, σαν απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης των λαών, που για ακόμη μια φορά θα συναντήσουν την αποφασιστική καταδίκη τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ