Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Ξετινάζουν» τα ασφαλιστικά ταμεία

ΙΚΑ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), ΟΓΑ και ΟΠΑΔ πληρώνουν 520 εκ. ευρώ το χρόνο, καλύπτοντας μέχρι και το 60% του συνολικού τζίρου του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Μια ακτινογραφία της «αφαίμαξης» των ασφαλιστικών ταμείων απ' την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της εύνοιας της επιχειρηματικής δράσης απ' τις κυβερνήσεις του δικομματισμού αποτελούν τα στοιχεία για τη «ροή χρηματοδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ιδιωτικό τομέα», που παρουσιάστηκαν χτες στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.

Η μελέτη έγινε απ' το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ (Ταμείο Δημοσίου), που καλύπτουν το 85,1% του συνόλου των ασφαλισμένων. Κατά την περίοδο 2001 - 2003 οι πληρωμές των παραπάνω Ταμείων προς τους ιδιωτικούς φορείς παροχής ξεπέρασαν το 1,56 δισ. ευρώ - ήτοι 520 εκ. ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο - που αντιπροσωπεύουν το 52 - 60% του τζίρου των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και των μαιευτικών κλινικών (βλ. πίνακα).

Μάλιστα, τα ποσά αυτά υποεκτιμούν την πραγματική ροή χρηματοδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους μελετητές, δεν περιλαμβάνουν:

  • Τις πληρωμές των Ταμείων προς τις ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού, λόγω μη καταγραφής από τα ασφαλιστικά ταμεία των σχετικών δεδομένων.
  • Τις πληρωμές του ΙΚΑ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τα έτη 2001 και 2003 λόγω απροθυμίας της διοίκησης του ΙΚΑ να παραχωρήσει τα σχετικά δεδομένα.
  • Τις πληρωμές των Ταμείων προς τις ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας των ασφαλισμένων τους σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού (τότε χορηγείται το «βοήθημα τοκετού» από 185 - 1.000 ευρώ).
  • Στοιχεία για τα υπόλοιπα 31 Ταμεία Υγείας της χώρας τα οποία και καλύπτουν το 14,9% του ασφαλιστικού πληθυσμού, λόγω μη συμπεριλήψεώς τους στο δείγμα της μελέτης.
Μακρύτερη νοσηλεία με ακριβότερο νοσήλιο

Μια άλλη πλευρά της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας αποκαλύπτει άλλη μελέτη και αφορά στη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ) ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) και ΟΓΑ που αντιπροσωπεύουν το 72% του συνόλου των εξελθόντων ασθενών της χώρας κατά την περίοδο 2001 - 2003.

Προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Η ΜΔΝ σε δημόσια νοσοκομεία κυμάνθηκε μεταξύ 5,7 - 6,4 ημερών. Η αντίστοιχη ΜΔΝ σε ιδιωτικές κλινικές κυμάνθηκε μεταξύ 15,8 - 16,1 ημερών. Είναι δηλαδή συγκριτικά υψηλότερη κατά 250 - 280%.
  • Το μέσο καταβαλλόμενο κόστος ανά νοσηλευθέντα ασφαλισμένο στα δημόσια νοσοκομεία κυμάνθηκε μεταξύ 774 - 896 ευρώ, όταν το αντίστοιχο κόστος σε περίπτωση νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές κυμάνθηκε μεταξύ 1.330 - 1.492 ευρώ. Είναι δηλαδή συγκριτικά υψηλότερο κατά 67% - 72%, με συγκριτικά υψηλότερες καταβαλλόμενες, από τα υπό εξέταση ασφαλιστικά ταμεία, πληρωμές ανά νοσηλευθέντα ασφαλισμένο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ