Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Εφ' όλης της ύλης επίθεση στους λαούς και προληπτική τρομοκρατία

Μαζί με την προώθηση της «ευελφάλειας» (flexicurity) και την κατεδάφιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, οι ηγεσίες της ΕΕ παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της «ριζοσπαστικοποίησης» των λαϊκών μαζών

Ο έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Eurokinissi

Ο έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της Συνόδου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Η επιτάχυνση και η συνεχής ανανέωση των «μεταρρυθμίσεων», στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας, αποτελεί μόνιμο στόχο και αντικείμενο ελέγχου των ηγεσιών της ΕΕ σε κάθε Σύνοδο Κορυφής.

Αν και συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής το Μάρτη του 2008, ωστόσο από τώρα προσδιορίζονται το πλαίσιο και οι «άξονες».

Συγκεκριμένα, από τον ερχόμενο Μάρτη θα ξεκινήσει «ο νέος τριετής κύκλος» της στρατηγικής της Λισαβόνας, ο οποίος, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, «θα πρέπει κυρίως να εστιάσει στην υλοποίηση και την απόδοσή» της.

Ο νέος τριετής κύκλος θα περιλαμβάνει «μια νέα δέσμη ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών, συστάσεων προς κάθε συγκεκριμένη χώρα και ενός νέου κοινοτικού προγράμματος της Λισαβόνας». Το βάρος θα ριχθεί σε νέους τομείς στους οποίους γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, «ευρωπαϊκός χώρος έρευνας», η «παιδεία και οι δεξιότητες», η «ευελφάλεια» (flexicurity), η «ποιότητα των δημόσιων οικονομικών», οι «μηχανισμοί καινοτομίας», οι «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», η «ενιαία αγορά», η «εδαφική συνοχή» κ.ά.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην Flexicurity, με τους 27 ηγέτες να προσυπογράφουν τις «κοινές αρχές» που είχαν υιοθετήσει στις αρχές του μήνα οι υπουργοί Απασχόλησης. Πρόκειται για τις «αρχές» που ισοπέδωναν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, αφού ορίζουν περισσότερο ευέλικτες μορφές απασχόλησης και συμβάσεων εργασίας, χαλάρωση της νομοθεσίας για τις απολύσεις, διά βίου κατάρτιση των εργαζομένων κ.ά. Οι «27» καλούν τα κράτη - μέλη «να λάβουν δεόντως υπόψη τις αρχές αυτές κατά τη χάραξη και την εφαρμογή των εθνικών πολιτικών που επιδιώκουν συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας».

Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί «η προσέγγιση κύκλου ζωής προς εργασία με το να προωθηθεί η παράταση του ενεργού επαγγελματικού βίου (σ.σ. ισόβια εργασία) και ο εκσυγχρονισμός των συνταξιοδοτικών συστημάτων, να εξασφαλιστεί δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα»...

Στο στόχαστρο η ριζοσπαστικοποίηση

Η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, παραμένει βασική προτεραιότητα της ΕΕ, ενώ όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο φανερό ότι στο στόχαστρο μπαίνει η ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών και ειδικά των νέων.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων εκφράζεται η ικανοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «για τις εργασίες που δρομολογήθηκαν πρόσφατα στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών και μάλιστα στο ζήτημα της ριζοσπαστικοποίησης των νέων και του ρόλου του Διαδικτύου».

Με βάση τα παραπάνω αναμένεται εντός του 2008 η Κομισιόν να υποβάλει πρόταση «για τις βέλτιστες πρακτικές κατά της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης».

Ειδικά στο σκέλος της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας εκφράζεται η βούληση για βελτίωση της «Γιουροπόλ» (ευρωαστυνομία) και «Γιουροτζάστ» (ευρωδικαιοσύνη). Το Συμβούλιο θέτει συγκεκριμένη προθεσμία, μέχρι τα τέλη Ιούλη 2008 το αργότερο, να υπάρξει συμφωνία για την απόφαση ίδρυσης της «Γιουροπόλ».

Οι «27» εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ ειδικών μονάδων επέμβασης (ATLAS), της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας καθώς και «της ανάπτυξης των ενωσιακών ρυθμίσεων συντονισμού της αντιμετώπισης κρίσεων».

Γενικότερα, οι «27» επικαλούμενοι τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σ' όλο τον κόσμο υπογραμμίζουν την ανάγκη «να εμμείνουν» Ενωση και τα κράτη - μέλη στη δέσμευση για υλοποίηση της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής.

Εντείνεται το κυνήγι των μεταναστών

Στον τομέα της «Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη μετανάστευση» ενισχύεται και εξειδικεύεται η πολιτική της «Ευρώπης - φρούριο», ταυτόχρονα με την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο «της ολοκληρωμένης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων», η Κομισιόν θα υποβάλει το Φλεβάρη νέα πρόταση για «το σύστημα εισόδου - εξόδου στα εξωτερικά σύνορα», καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη του γνωστού μηχανισμού «αναχαίτισης» και καταστολής των μεταναστών του Froutex.

Παράλληλα, επιδιώκεται να υπάρξουν «κοινά πρότυπα και διαδικασίες» μεταξύ των κρατών - μελών για μια αποτελεσματική πολιτική επαναπροώθησης των μεταναστών.

Την ίδια στιγμή όμως, οι «27» διατηρούν το «δικαίωμα» να εκμεταλλεύονται άγρια τους μετανάστες, για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων και να πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι «η μετανάστευση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις δυνατότητες οικονομικής μεγέθυνσης και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, την αγορά εργασίας, την ικανότητα προσαρμογής, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τα δημόσια οικονομικά».

«Προβληματισμός για το μέλλον»

Και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ολομέτωπη επίθεση κατά των λαών, το «ενδιαφέρον» εστιάστηκε σε μια «Ομάδα Προβληματισμού» που συνέστησαν οι «27» μετά από πρόταση του Ν. Σαρκοζί, για «να εντοπίσει τα βασικά ζητήματα και εξελίξεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα (σ.σ. μεταξύ 2020 - 2030!) η ΕΕ και να αναλύει τον τρόπο αντιμετώπισής τους».

Μεταξύ των ζητημάτων που θα ασχοληθεί η Επιτροπή Προβληματισμού, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φ. Γκονζάλες, περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μοντέλου οικονομικής επιτυχίας, το κράτος δικαίου, η παγκόσμια σταθερότητα, η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ δε θα «αγγίξει» τα «θεσμικά θέματα», αφού μόλις προχτές υπογράφηκε νέο «ευρωσύνταγμα» που τα καθορίζει...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στέλνουν το λογαριασμό της κρίσης στους λαούς (2008-10-15 00:00:00.0)
Ανοιξε ο νέος «κύκλος» της στρατηγικής της Λισαβόνας (2008-03-15 00:00:00.0)
Νέα ώθηση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (2007-03-10 00:00:00.0)
Να αντισταθούμε στο μεσαίωνα (2006-12-09 00:00:00.0)
Επίδειξη πυγμής απέναντι στους λαούς (2006-06-17 00:00:00.0)
Το κεφάλαιο εντέλλει, οι κυβερνήσεις υλοποιούν (2004-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ