Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επίθεση στις συντάξεις και τα όρια

Η Παγκόσμια Τράπεζα συμβουλεύει την κυβέρνηση της Ρωσίας να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και να σταματήσει να ξοδεύει χρήματα για τους ηλικιωμένους. Αυτό αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, σχετικά με την τελευταία εισήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη ρωσική οικονομία. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 60 για τις γυναίκες (από τα 55) και στα 65 για τους άντρες (από τα 60). Επίσης το... ευαγές αυτό ίδρυμα του διεθνούς κεφαλαίου θεωρεί ότι το ρωσικό κράτος «ξοδεύεται» πολύ για τους ηλικιωμένους στις κρατικές κλινικές και τα γηροκομεία. Ο υπολογισμός του ξεκινά από το υποθετικό σενάριο της μείωσης του πληθυσμού της Ρωσίας, που έως το 2025 με βάση τα στοιχεία της θα πέσει κατά 17 εκατομμύρια (-12%) και ο κάθε πέμπτος κάτοικος θα είναι άνω των 65 χρόνων. Τότε, θεωρεί η Παγκόσμια Τράπεζα, το 3-4% του ρωσικού πληθυσμού θα χρειάζεται πολυετή ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κάτι που θα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, με έξοδα της τάξης του 4% του ΑΕΠ. Προτείνει λοιπόν την εγκατάλειψη της όποιας σημερινής κρατικής φροντίδας για τους ηλικιωμένους και την οργάνωση της «Βοήθειας στο σπίτι».

Να σημειωθεί πως το «καταστρεπτικό» αυτό σενάριο για τη μείωση του πληθυσμού της Ρωσίας δε συμβαδίζει με άλλες μελέτες, που δείχνουν πως η καπιταλιστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων οδηγεί στην κάλυψη της τάσης των πληθυσμιακών απωλειών που είχε η Ρωσία στην πρώτη δεκαετία της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, τόσο με τη μικρή αλλά σταθερή αύξηση των γεννήσεων, όσο και με τη σημαντικότατη ένταξη στη ρωσική κοινωνία δεκάδων εκατομμυρίων εργατών από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.

Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως αυτά τα «επιστημονικά» μέτρα της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνονται για το σήμερα και μάλιστα τη στιγμή που το 42% των αντρών στη Ρωσία ζει λιγότερο από 60 χρόνια, αφού ο μέσος προσδόκιμος χρόνος ζωής για τους άντρες στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία είναι τα 59 χρόνια!

Αυτά συμβαίνουν 17 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ...


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ