Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις επιχορηγήσεις του θεάτρου

Ερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση των επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος, Εύα Μελά και Λίλα Καφαντάρη.

«Για άλλη μια φορά φαίνεται αναγκαίο» - αναφέρει η Ερώτηση - «να επισημάνουμε την υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στο Θέατρο. Η επισήμανση υπαγορεύεται από την άνευ προηγουμένου δυσλειτουργία του συστήματος των επιχορηγήσεων των θιάσων του ελεύθερου θεάτρου, που φέρνει σε αδιέξοδο πολλά θέατρα. Είναι πάγιο αίτημα του χώρου του θεάτρου η συμμετοχή των συλλογικών φορέων των καλλιτεχνών στη διαδικασία της επιλογής των επιχορηγούμενων θιάσων. Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι επιχορηγήσεις στους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου συμβάλλουν στην αναζωογόνηση και στην ανάπτυξη του θεάτρου στη χώρα μας. Οι θίασοι αυτοί σε μεγάλο βαθμό θέτουν άλλα κριτήρια στην επιλογή των έργων που ανεβάζουν, παρουσιάζοντας ποιοτικά έργα και έργα της ελληνικής δραματουργίας και όχι με στενά εμπορικά κριτήρια».

«Τα επιχορηγούμενα θέατρα ξεκίνησαν την υλοποίηση του φετινού τους προγραμματισμού με την αβεβαιότητα του αν θα επιχορηγηθούν, αφού ακόμη το ΥΠΠΟ μολονότι η θεατρική περίοδος ξεκίνησε εδώ και μήνες, δεν έχει ανακοινώσει τις φετινές επιχορηγήσεις. Ενώ θα έπρεπε να το γνωρίζουν έγκαιρα οι θίασοι για να είναι σε θέση να προχωρήσουν στον προγραμματισμό των έργων που έχουν υποβάλει στις αιτήσεις προς το ΥΠΠΟ. Σκανδαλώδες μάλιστα είναι το γεγονός ότι το ΥΠΠΟ δεν έχει καταβάλει ακόμη καμία δόση από την περσινή επιχορήγηση, για τη θεατρική δηλαδή περίοδο 2006-2007».

Τέλος ερωτάται ο υπουργός Πολιτισμού: Θα ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την επιχορήγηση της θεατρικής περιόδου 2006-2007 και θα δοθούν γρήγορα τα αντίστοιχα ποσά; Πότε θα ανακοινωθούν οι επιχορηγήσεις 2007-2008; Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, ώστε να δίνονται έγκαιρα τα χρήματα στους θιάσους;

Οι θίασοι καταγγέλλουν

Την αγωνία τους «ότι σε λίγο τα μόνα πολιτιστικά προϊόντα που θα υπάρχουν στην Ελλάδα θα είναι οι παραγωγές κάποιων μεγάλων εταιρειών ή μετακλήσεις εντυπωσιακών συγκροτημάτων από εμπόρους του θεάματος», εκφράζουν σε κοινή τους ανακοίνωση 14 θίασοι.

Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι για το ελεύθερο θέατρο η πολιτεία διαθέτει 3,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 20% του κόστους 200 και πλέον παραγωγών από 60-70 θέατρα όπου εργάζονται πάνω από 1.000 άτομα. Η επιχορήγηση της περιόδου 2005-2006 εξοφλήθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ενώ για το 2006-2007 δε δόθηκε τίποτα, ενώ ο προγραμματισμός των θεάτρων «τρέχει» «μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες, με δάνεια και χρέη που μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Καταγγέλλουν τέλος «την αδιαφορία της πολιτείας για τον πολιτισμό» και την «εγκατάλειψη του ελεύθερου θεάτρου στην τύχη του, με κίνδυνο να οδηγηθεί σε μαρασμό». Το κείμενο συνυπογράφουν: «Αμφιθέατρο», «Ανοιχτό Θέατρο», «Από Θέατρο», «Θέατρο Αττις», «Θέατρο του Νέου Κόσμου», «Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας», «Θέατρο οδού Κυκλάδων», «Θέατρο Πορεία», «Θέατρο Πόρτα», «Θέατρο Στοά», «Θέατρο Τέχνης», «Θέατρο του Νότου», «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης», «Theseum Ensemble».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ