Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Περιμένουν ακόμα έργα και αποζημιώσεις...

Ενα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που «χτύπησαν» την περιοχή του Σταυρού στη Θεσσαλονίκη, το φθινόπωρο του 2006, οι πληγέντες δεν έχουν αποζημιωθεί, ενώ τα απαραίτητα έργα ή μελέτες δεν έχουν προχωρήσει.

Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Κομματικής Οργάνωσης Σταυρού της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Δημαρχείο του Σταυρού, με εισηγητές τον Νίκο Ζώκα, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και την Σοφία Καλαντίδου, βουλευτή του ΚΚΕ.

Από τις παρεμβάσεις τόσο του δημάρχου Ρεντίνας Δ. Λιάμα, όσο και της προέδρου των Επαγγελματιών Σταυρού Β. Πολυζωίδου, του εκπροσώπου του Δασεργατικού Συνεταιρισμού Α. Τσουραλάκη και των επικεφαλής των Δημοτικών Αγωνιστικών Κινήσεων Μαδύτου και Ρεντίνας επιβεβαιώθηκε ότι οι δεσμεύσεις πρωθυπουργών και υπουργών δεν έχουν υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, οι 66 επαγγελματίες, που έπαθαν ολοκληρωτική ή μερική καταστροφή, ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν. Προεκλογικά, το Σεπτέμβρη, τους ανακοίνωσαν ότι θα αποζημιωθούν μόλις για το 30% της ζημιάς που υπέστησαν. Ακόμη κι αυτά τα χρήματα όμως δεν τους δόθηκαν. Στην αναμονή βρίσκονται και οι 27 δασεργάτες για τις ζημιές που έπαθαν στους στάβλους.

Δεν έχει γίνει η μελέτη του χειμάρρου του Σταυρού και τώρα ανέλαβε ο δήμος, με δικά του έξοδα, να την εκπονήσει. Ακόμη, καθυστερεί η διάνοιξη και διευθέτηση των ρεμάτων στη Λητή, τη Μυγδονία, το Μελισσουργό και το Σταυρό. Δεν έχει αποκατασταθεί η ζημιά στο βιολογικό καθαρισμό της Μαδύτου, με αποτέλεσμα ένα χρόνο τώρα τα λύματα να χύνονται ανεξέλεγκτα στη Λίμνη Βόλβη. Και τα χρήματα που δόθηκαν στο Δήμο Ρεντίνας, για τον καθαρισμό των χειμάρρων (100.000 ευρώ) δεν επαρκούν, αφού σε κάθε βροχή κλείνουν από τα φερτά υλικά.

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για συνολικό, επικαιροποιημένο σχεδιασμό έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τη θέση του ΚΚΕ για πλήρη και ολική αποζημίωση των πληγέντων, παρουσίασε ο Ν. Ζώκας. «Η ενεργοποίηση, η κινητοποίηση και η διεκδικητική δράση των εργαζομένων σε κάθε περιοχή μπορεί να επιβάλει τη λήψη των αναγκαίων άμεσων μέτρων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους», τόνισε η Σ. Καλαντίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ