Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εξι χτυπήματα από νόμους Σιούφα - Ρέππα

H διαχρονική αντιασφαλιστική επίθεση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψαλιδίζει κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και κάνει κάθε Πρωτοχρονιά ένα βήμα παραπέρα στη χειροτέρευση των όρων και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Οι αρνητικές αλλαγές από την 1/1/2008 καταγράφονται ως εξής:

  • Σύμφωνα με το νόμο Ρέππα (3029/2002) για τους ασφαλισμένους στο δημόσιο και ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και Τράπεζες) αρχίζει η μείωση των συντάξεων καθώς για κάθε χρόνο και μέχρι το 2017 μειώνεται ο συντελεστής αναπλήρωσης της σύνταξης από το 80% στο 70%. Παράλληλα, από τον τελευταίο μισθό σταδιακά ο συντάξιμος μισθός θα είναι ο μέσος μισθός της τελευταίας πενταετίας.
  • Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να παραδοθεί το πόρισμα για την αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και όλα δείχνουν ότι θα πεταχτούν έξω μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων.
  • Μέσα στο 2008 πρέπει να γίνει η υπαγωγή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα πέντε ταμείων από τα οκτώ αρχικά που προέβλεπε ο νόμος Ρέππα. Αυτά είναι το ΤΑΠ-ΟΤΕ, το ΤΣΠ-ΕΤΕ, το ΤΑΠ -ΕΤΒΑ, το ΤΑΠ η «Εθνική» και το ΤΣΠ-ΗΣΑΠ. Ηδη μέσα στο 2007 ενοποιήθηκαν στο ΙΚΑ το ΤΣΠ-ΑΤΕ και το ΤΑΥΣΟ (συνεταιριστικών οργανώσεων), ενώ το 2002 είχε πρώτο υπαχθεί το ΤΑΠΙΛΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΟΚΠ, τα ενοποιημένα και υπό ενοποίηση Ταμεία φέρουν ως ετήσια ελλείμματα το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Η μέχρι τώρα πρακτική δείχνει ότι αυτά μετακυλίονται στο ΙΚΑ, αντί να πληρώσει η εργοδοσία.

Από την 1/1/2008 - ως ουρά του νόμου Σιούφα - πέραν των άλλων αντιασφαλιστικών ανατροπών, προκύπτουν και τα εξής:

  • Αυξάνεται κατά έξι μήνες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα, για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, έτη ασφάλισης. Η συγκεκριμένη ανατροπή αφορά 7 ομάδες ασφαλισμένων από 7 ταμεία κύριας ασφάλισης. Αντίστοιχες αλλαγές γίνονται και στα επικουρικά ταμεία, λόγω της ενιαιοποίησης όρων στην κύρια και επικουρική σύνταξη.
  • Εχουμε αύξηση - κατά 6 μήνες - και στα έτη ασφάλισης που χρειάζεται κάποιος για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στον ΟΓΑ με βάση το νόμο 2458/1997 η αύξηση είναι ένα έτος. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν 13 ομάδες ασφαλισμένων σε 12 ταμεία κύριας ασφάλισης και τα αντίστοιχα επικουρικά.
  • Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, για τον ΟΓΑ μειώνεται η βασική σύνταξη κατά 4%. Ετσι συνολικά αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν το 2008 η σύνταξή τους μειώνεται κατά 24% σε σχέση με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν το 2003 (Νόμος 2458/1997). Η σύνταξη που θα λάβει στα χέρια ο αγρότης δε θα είναι τελικά μικρότερη γιατί καλύπτεται από την αύξηση της κύριας σύνταξης.

Αυτές είναι οι συνέπειες από τα έως τώρα αντιασφαλιστικά «κατορθώματα» των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στη βάση αυτών των νόμων οικοδομεί η κυβέρνηση τη νέα επίθεση. Αυτή τη νομοθεσία και αυτά τα μέτρα υπερασπίζεται και το ΠΑΣΟΚ, που διατήρησε αυτούσιους τους νόμους Σιούφα και έφτιαξε το νόμο Ρέππα. Να, γιατί πρέπει οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη, να απαιτήσουν την κατάργηση των νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να, γιατί η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, η κλιμάκωση της πάλης με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά σαν τη μόνη διέξοδο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ