Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
«Τίποτα δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει»

Μιλούν στο «Ρ» μαθητές από το 1ο Λύκειο Πετρούπολης

Αν και η σχολική χρονιά ξεκίνησε εδώ και δύο μέρες το άγχος για την ερχόμενη χρονιά έχει κυριεύσει τους μαθητές του Λυκείου από τώρα. Σε ένα από τα σχολεία της Πετρούπολης, το 1ο Λύκειο, βρήκαμε δεκάδες μαθητές με ανάμεικτα συναισθήματα. «Αλλες χρονιές δεν έβλεπα τη στιγμή να ξεκινήσει η νέα χρονιά, να δω τους φίλους μου, να κάνουμε πλάκα. Εντάξει, δε λέω, από τη μια αισθάνομαι χαρούμενος που βρήκα τους φίλους και συμμαθητές μου, αλλά από την άλλη είμαι πολύ αγχωμένος. Το ίδιο είναι και εκείνοι», είπε ο Γιώργος Τατσίδης.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Αγγελος Νίκου: «Εντάξει, μπορεί τώρα να πρέπει να δώσουμε τέσσερα μαθήματα λιγότερο αλλά έχουμε άλλα οχτώ. Δεν είναι λίγα. Είναι μαθήματα για τα οποία πρέπει να κάνουμε πάλι πολλές ώρες φροντιστήριο και να διαβάσουμε πολλές ώρες».

Οι προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να εκτονωθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι οι εξαγγελίες «πέφτουν στο κενό». «Τυπικά οι εξαγγελίες του υπουργού μπορεί να δείχνουν ότι κάτι άλλαξε στο χώρο της παιδείας. Ουσιαστικά όμως δεν αλλάζει τίποτα. Τα προβλήματα που είχαμε πέρσι παραμένουν και φέτος. Είναι άλλη μια χρονιά που δε θα προλαβαίνω να δω τους φίλους μου, ο ελεύθερος χρόνος θα είναι μηδέν και θα την περάσω πάλι σκυμμένη πάνω σε βιβλία», συμπληρώνει η Αργυρώ Μαθίου.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ούτε η ουσία της μεταρρύθμισης άλλαξε, ούτε τα προβλήματά μας λύθηκαν. Και αυτή τη χρονιά θα βρεθούμε στους δρόμους. Είναι αναπόφευκτο. Κανένα από τα αιτήματά μας δεν υλοποιήθηκε, ούτε καν αναφέρθηκαν από το στόμα του υπουργού Παιδείας. Εσύ άκουσες να μιλάει για δωδεκάχρονη, δημόσια και δωρεάν παιδεία;», αναρωτιέται η Νίκη Τσόνγκα.

Μαζί της φάνηκε να συμφωνεί και η Μαριάννα, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα διεκδικήσουμε τη γνώση και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η μόρφωσή μας δεν παίρνει εκπτώσεις. Γιατί για εκπτώσεις μιλάμε. Δε θα δώσεις σε 14 μαθήματα, θα δώσεις σε οχτώ. Τι είναι η ζωή μας, το μεγάλο παζάρι; Κανείς δεν μπορεί να κάνει "σκόντο" στο μέλλον μας. Δυστυχώς για την κυβέρνηση πάλι θα έρθει αντιμέτωπη μαζί μας, πάλι στους δρόμους θα μας συναντήσει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ