Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρχίζει σήμερα η «σταυροφορία»

Μεταφέρθηκε χτες μυστικά στην Αθήνα το Τίμιο Ξύλο για να χρησιμοποιηθεί στην καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών για τις ταυτότητες

Με μυστική επιχείρηση, μια μέρα πριν, μεταφέρθηκε τελικά στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα το «Αγιο Ξύλο», ένα τμήμα ξύλου που σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση προέρχεται από τον Σταυρό όπου μαρτύρησε ο Χριστός. Στο αεροδρόμιο δε στήθηκαν τελετές και ο Τίμιος Σταυρός μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του μητροπολιτικού ναού Αθηνών και αμέσως μετά μεταφέρθηκε στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, θα γίνει η επίσημη υποδοχή στο προαύλιο της Μητρόπολης Αθηνών από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και στη συνέχεια θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 25 του Σεπτέμβρη.

Επίσημα γίνεται προσπάθεια να αποσυνδεθεί η άφιξη του Τίμιου Ξύλου από την έναρξη της διαδικασίας συγκέντρωσης υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μητροπολίτης Ειρηναίος, δήλωσε ότι «το Τίμιο Ξύλο έρχεται για τον αγιασμό των πιστών και την ενίσχυση της πίστης του λαού μας».

Ωστόσο, η άφιξη του Τίμου Ξύλου και η σύνδεσή του με την καμπάνια της Εκκλησίας για τις ταυτότητες που ξεκινάει αύριο 14 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2001, προκαλεί αντιδράσεις και μέσα στους κόλπους της Ιεραρχίας. Μετά τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, που δήλωσε ότι «τα σύμβολα καλό είναι να μην εμπλέκονται με τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις θεωρήσεις της χριστιανικής διδασκαλίας», τη διαφωνία του εξέφρασε και ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, ο οποίος σε σχόλιό του αποκάλεσε μεν ευλογία τη μεταφορά του Τιμίου Σταυρού στη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά προσέθεσε ότι ποτέ δε θα ήθελε να φανταστεί πως το γεγονός θα συνδεόταν με τις ταυτότητες.

Πάντως, ο μητροπολίτης Θηβών, στα πλαίσια του ανταγωνισμού του με τον αρχιεπίσκοπο, δημιουργεί το δικό του χώρο προσκυνήματος με τη μεταφορά από την Πάντοβα της Ιταλίας και εγκατάσταση στη Θήβα τμήματος των λειψάνων του Ευαγγελιστή Λουκά, ο οποίος αρχικά είχε ταφεί στη Θήβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ