Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΑ ΚΡΑΣΙΟΥ
Αποφάσεις εξαφάνισης της αμπελοκαλλιέργειας

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ψήφισε ό,τι ήθελαν οι οινοβιομήχανοι - πολυεθνικές και ό,τι επιτάσσουν η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ

Τον αφανισμό της αμπελοκαλλιέργειας ψήφισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Μετά από τρεις μέρες παζαριών, πέρασαν με κάποιες μικροτροποποιήσεις οι ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού.

Αποφασίστηκε να ξεπατωθούν 1.750.000 στρέμματα με αμπέλια στην ΕΕ αντί των 2.000.000 στρεμμάτων που είχε προτείνει η Κομισιόν. Τα σχετικά κίνητρα είναι «ενισχυμένα» για να επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στόχος. Στους αμπελουργούς ρίχνεται ένα εκβιαστικό δόλωμα, όπου τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΟΑ τα λεφτά - πριμοδότηση εκρίζωσης θα είναι δελεαστικά περισσότερα και τα επόμενα δύο χρόνια θα μειώνονται κλιμακωτά. Οπως ανακοίνωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα είναι κατά μέσο όρο 800 ευρώ το στρέμμα και στους «αμπελώνες με υψηλές αποδόσεις» μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 1.300 ευρώ το στρέμμα. Στα «κίνητρα», περιλαμβάνονται και αυξημένες πρόωρες συντάξεις, ενώ θα μπορεί να αποζημιώνεται η παραγωγή κρασοστάφυλων, αν καταστρέφονται πριν ωριμάσουν και δεν πηγαίνουν για κρασί. Αυτό λέγεται πράσινος τρυγητός. Οσον αφορά την απαγόρευση νέων φυτεύσεων η κατάργησή τους θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2015, ενώ όσα κράτη θέλουν, μπορούν να τη διατηρήσουν μέχρι το 2018. Επίσης ψηφίστηκε η καθιέρωση αποδεσμευμένης ενίσχυσης, η οποία θα είναι γύρω στα 35 ευρώ το στρέμμα.

Παράλληλα, καταργείται ό,τι απέμεινε από στήριξη των τιμών και της παραγωγής. Αποφασίστηκε σχετικά η σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2012 των αποστάξεων, των υποπροϊόντων και της εδώδιμου αλκοόλης και οι ενισχύσεις για την ιδιωτική αποθεματοποίηση και τα γλεύκη. Η απόσταξη κρίσης επίσης θα καταργηθεί και θα μπορεί το κράτος - μέλος να δίνει εθνικά κονδύλια, αλλά τα ποσά αυτά θα είναι πολύ χαμηλότερα.

Στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των οινοβιομηχάνων και των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο, πάρθηκαν μια σειρά αποφάσεις με τις οποίες υποβαθμίζεται η προστασία της ποιότητας. Κατ' αρχάς ψηφίστηκε ο εμπλουτισμός με ζάχαρη, ενώ αρχικά προτεινόταν η απαγόρευσή της, όπως και ο εμπλουτισμός με γλεύκος. Η Κομισιόν θα μπορεί επίσης να τροποποιεί τις οινολογικές πρακτικές κατά βούληση και θα μπορεί να υιοθετεί οινολογικές πρακτικές που αποδέχεται ο διεθνής οργανισμός οίνου και αμπέλου (OIV). Αυτό σημαίνει προϋποθέσεις περαιτέρω υποβάθμισης της ποιότητας. Κι όπως φαίνεται ανάμεσα στα άλλα, πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουν και κρασιά λάιτ... Οσον αφορά τις ετικέτες, αυτές θα κόβονται και θα ράβονται όλο και πιο πολύ στα μέτρα των νόμων του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς.

Είναι φανερό πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων Ελλήνων αμπελοκαλλιεργητών. Αυτό που κάνουν είναι να εξυπηρετούν όσο καλύτερα γίνεται τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ και τις απαιτήσεις των μεγάλων οινοβιομηχανιών και των βόρειων χωρών της ΕΕ. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν από το 2008 θα συρρικνώσουν δραστικά την αμπελουργία, θα ενισχύσουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς και βάζοντας λουκέτο στα μικρά οινοποιεία. Θα ευνοήσουν δραματικά τις εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των κρασιών. Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, έκανε λόγο για επιτυχία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ