Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ - ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
Συμφωνία για τους αγωγούς

Ρώσικος αγωγός που κατευθύνεται προς την Ευρώπη
Ρώσικος αγωγός που κατευθύνεται προς την Ευρώπη
Την Πέμπτη, από το Κρεμλίνο οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Καζαχστάν, Β. Πούτιν και Ν. Ναζαρμπάεφ, τηλεφώνησαν στον ομόλογό τους, Γκ. Μπερντιμουχαμέντοφ, για να τον ενημερώσουν ότι διευθετήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της τριμερούς συνεργασίας των χωρών, που αφορά τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από το Τουρκμενιστάν και μέσω Καζαχστάν θα καταλήγει στο δίκτυο φυσικού αερίου της Ρωσίας. Αυτός ο «παρα-κάσπιος» δρόμος, που επιδίωκε η Ρωσία, είναι ανταγωνιστικός προς τον «δια-κάσπιο» (υποθαλάσσιο) αγωγό, που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ προς Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία («Nabucco»).

Η συμφωνία των 3 χωρών, που ανακοινώθηκε και επίσημα την Πέμπτη, μειώνει τις πιθανότητες υλοποίησης του αμερικανικού σχεδίου, κι από τη μια αυξάνει τη ρωσική επιρροή στην Κεντρική Ασία, κι από την άλλη στην πράξη δημιουργεί κι ένα είδος ενεργειακού «μπλοκ» των τριών χωρών, προς τις χώρες - καταναλωτές, δηλαδή στην πράξη εμφανίζεται ένα «πρόπλασμα» ενός ΟΠΕΚ φυσικού αερίου, κάτι που σαφώς δεν επιθυμούσαν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ, αφού δυσκολεύεται η διείσδυσή τους στις πηγές του φυσικού πλούτου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ρώσου με τον Καζάχο ομόλογό του αποφασίστηκε επίσης ο διπλασιασμός του πετρελαίου που το Καζαχστάν θα διοχετεύει στη διεθνή αγορά μέσω των αγωγών της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα ο Ν. Ναζαρμπάεφ, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Α. Γκιούλ, είχε δηλώσει πως σε περίπτωση που η Ρωσία δεν αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητα εξαγωγών του πετρελαίου που εξορύσσεται στο Καζαχστάν, τότε η χώρα του θα κάνει χρήση του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν. Είναι φανερό πως το Κρεμλίνο κάνει κινήσεις, ώστε να αποφύγει μια τέτοια, αρνητική για τα ρωσικά μονοπώλια, εξέλιξη.

Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ