Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ
Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο...

Μάταιη αποδείχτηκε η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να εντοπίσει πραγματικές διαφορές του κόμματός του από τη ΝΔ

Πίσω από έντονους χαρακτηρισμούς, σκανδαλολογία και κριτική στον τρόπο διαχείρισης, επιχείρησε να αποκρύψει τη σύμπλευση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και κομματική εκμετάλλευση του δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι «η χώρα έχει μπει σε αδιέξοδο», αφού «δεν υπάρχει σχέδιο για να πάει η χώρα μπροστά, δεν υπάρχει συνοχή στην κυβέρνηση, οι υπουργοί δε συνεννοούνται», επικρατεί «πελατειακή αντίληψη, αδιαφάνεια» και υπάρχει «λογική κοντόφθαλμη και εσωστρεφής». Οπως είπε, η κυβέρνηση «δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτονομία και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών», ούτε και είναι ικανή να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ειδικά για τον προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι πρέπει να συντάσσεται με «συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών» και «με χρήση προηγμένων μεθόδων μέτρησης».

Χαρακτηριστική της υποκρισίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στα ευρωπαϊκά προγράμματα STAGE, τα οποία θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ, όπου επισήμανε ότι «εσείς χρησιμοποιείται ασύστολα τα προγράμματα STAGE για ανασφάλιστη εργασία και κομματική εκμετάλλευση, ενώ είναι για εκπαίδευση».

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρότι επικαλέστηκε τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, σε τίποτε δεν αμφισβήτησε την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Επέρριψε στην κυβέρνηση ότι «εν μέσω προϋπολογισμού έχουμε αλλαγή του πιο βασικού σας υπουργού» και θέτοντας το θέμα του αν «θα μας απαντήσει ο υπουργός Οικονομίας πώς θα διαχειριστεί τα αποθεματικά των ενοποιημένων ταμείων;». Τάχθηκε ευθέως υπέρ του νόμου Ρέππα, σημειώνοντας πως «με το νόμο Ρέππα ωφελήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και συνταξιούχων», προσθέτοντας «εάν εφάρμοζαν το νόμο Ρέππα στο σύνολό του δε θα είχαμε αδιέξοδα». Στην ίδια λογική υποστήριξε ότι για τα ασφαλιστικά ταμεία «πρωτεύοντως το θέμα είναι των πόρων και όχι των παροχών», ζητώντας «ενοποιήσεις ταμείων με αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες». Επίσης ζήτησε εκ νέου εξεταστική «για το σκάνδαλο των ομολόγων».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο κερδοφόρες στην ΕΕ», αποκτώντας «κέρδη στις πλάτες των συμπολιτών μας. Οι Ελληνες είναι χρεωμένοι 90 δισεκατομμύρια». Ειδικά για το θέμα των ΔΕΚΟ, χωρίς να αμφισβητήσει την πολιτική της παράδοσής τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της «κερδοφορίας» με «οικοδόμηση στρατηγικών συμμαχιών», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εκχωρήσεις με αποικιοκρατικούς όρους». Ιδιαίτερα, μάλιστα, για το θέμα της «Ολυμπιακής» ζήτησε να υπάρξει «μεικτό σχήμα με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων» με «κοινωνικό συμβόλαιο όπου όλοι οι συντελεστές θα συμβάλλουν».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να προσπαθήσει να εγκλωβίσει συνειδήσεις, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του έχει «ριζοσπαστική πρόταση», «δεν είμαστε ίδιοι με τη ΝΔ» και ότι «οποίος προπαγανδίζει ότι είμαστε ίδιοι είτε από τα δεξιά είτε με αριστερή φρασεολογία διαιωνίζει τη συντήρηση» και «γίνεται συνώνυμος με τη μοιρολατρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ