Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η εκμετάλλευση αγκαλιάζει όλο και περισσότερα στρώματα
  • Η χτεσινή παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • Απορρίπτουμε τη λογική του πτωχοκομείου
  • Τροφοδότης του μεγάλου κεφαλαίου είναι ο κρατικός προϋπολογισμός

Eurokinissi

Δε δοκιμάσαμε καμία έκπληξη και από το φετινό προϋπολογισμό, αφού κάθε χρόνος σημαίνει και καινούργιος κατήφορος, τόνισε στην ομιλία της χτες το βράδυ στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι έρχονται νέα μέτρα που θα ενισχύσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση λέει ψευδώς στον ελληνικό λαό ότι θα βελτιωθεί η κατάστασή του μετά από 10 ή 20 χρόνια, την ίδια στιγμή που δεν περνάει ώρα που να μην παίρνονται μέτρα τα οποία πισωγυρίζουν τη ζωή των εργαζομένων. Τείνει, είπε, να θυμίζει πλέον τη δεκαετία του 1950 το επίπεδο της ζωής των εργαζομένων, αφού η επίθεση είναι ολόπλευρη και δεν αφορά μόνο τους μισθούς λιτότητας. Δίπλα στη λιτότητα καταργούνται κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών και κατεδαφίζεται το Ασφαλιστικό, αφού είναι φανερή η επιδίωξη να φθάσει η ηλικία συνταξιοδότησης ακόμα και πάνω από τα 70 χρόνια.

Η Αλ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι η ταξική εκμετάλλευση αγκαλιάζει όλο και περισσότερα στρώματα όπως οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ο προϋπολογισμός, συνέχισε, είναι ταξικός και έχει υπόβαθρο και ηλικιακό και κοινωνικό, αφού πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους. Χαρακτήρισε πρόκληση τη σύσταση του «Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής» και εξέφρασε την αγανάκτησή της για αυτούς τους λεγόμενους «κουμπαράδες των φτωχών». Αμφισβήτησε, δε, τα επίσημα στοιχεία για το ποσοστό φτώχειας στη χώρα μας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται φτωχός όποιος έχει 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και να μην είναι φτωχός όποιος έχει εισόδημα 6.000 ευρώ. Ή να είναι φτωχή μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ και να μην είναι φτωχή μια οικογένεια με εισόδημα 12.000 ευρώ. Με βάση την πραγματικότητα, τόνισε, το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα μας είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώνεται επίσημα. Απορρίπτουμε, συνέχισε, αυτές τις λογικές φτωχοκομείου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με αυτούς που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια. Είναι πρόκληση, είπε, να δίνονται 1.000 ευρώ το χρόνο και αυτό να ονομάζεται «στοχευμένη δράση», για την αντιμετώπιση της φτώχειας. «Αποτελούν προσβολή στα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής τέτοιου είδους φιλόπτωχα ταμεία», είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη και σε διάφορα άλλα «κοινωνικά προγράμματα», όπως η «βοήθεια στο σπίτι», για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό που χρειάζονται οι συνταξιούχοι, είπε, είναι αυξημένες συντάξεις και όχι να εξαρτώνται από τέτοιου είδους προγράμματα.

Συνειδητή παραπλάνηση

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται και μέσα στη Βουλή για την «πρόκληση της παγκοσμιοποίησης», κατήγγειλε ότι αυτή η παγκοσμιοποίηση έχει αρνητικές συνέπειες μόνο για τους λαούς, ενώ αντίθετα έχει ευεργετικές, μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο. Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα όσα κατά κόρον λένε τελευταία στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την ύπαρξη αντίθεσης «κεφαλαίου και εργασίας» και τόνισε ότι αυτό αποτελεί προσπάθεια συνειδητής παραπλάνησης του ελληνικού λαού, αφού επιχειρεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως αντικαπιταλιστική δύναμη. Επίσης, είπε ότι ακούγονται συζητήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη φορολόγησης των επιχειρήσεων, που μόνο ως αυτοκριτική μπορεί να θεωρηθεί, αφού το ΠΑΣΟΚ μείωσε τη φορολογία του κεφαλαίου από το 45% στο 35% και η ΝΔ το κατέβασε στο 25%!

Την ίδια στιγμή - είπε - βρίσκονται στο στόχαστρο οι αγώνες των εργαζομένων και είναι χαρακτηριστικό ότι στους διάφορους τρομονόμους αντιμετωπίζονται οι απεργίες των εργαζομένων ως τρομοκρατική ενέργεια, που σκοπό έχει τη φθορά των καπιταλιστών. Από την άλλη, είπε, ακούγονται συχνά εκφράσεις όπως «ακραίος ή άγριος καπιταλισμός» που παραγνωρίζουν ότι ο καπιταλισμός είναι ενιαίος και απλώς περνάει διάφορες φάσεις στην ανάπτυξή του. Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για την ...απέχθεια προς τα αραβικά κεφάλαια που επενδύονται στον ΟΤΕ, αναρωτήθηκε εάν τα άλλα κεφάλαια, της Αγγλίας ή της Σουηδίας για παράδειγμα, είναι καλά.

Εντονη κρατική παρέμβαση

Αναφερόμενη στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΝ, ο οποίος διαπιστώνει απουσία κρατικής παρέμβασης στα θέματα της οικονομίας, τόνισε ότι η κρατική παρέμβαση είναι έντονη και αφορά τόσο στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων όσο και στη χορήγηση διάφορων χρυσοφόρων κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο. Επικαλούμενη δημοσίευμα ξένης εφημερίδας εκτίμησε ότι το κεφάλαιο είναι κεφάλαιο, είτε είναι κρατικό, είτε ιδιωτικό, από όπου και αν προέρχεται και τη δράση του μπορεί να τη σταματήσει μόνο το εργατικό κίνημα.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις των πρώην ΔΕΚΟ που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα την περικοπή δαπανών που πλήρωνε ο ελληνικός λαός και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο κάποιες από αυτές έγιναν προβληματικές. Υπενθύμισε ότι κάποτε το κράτος αγόρασε τις προβληματικές εταιρείες που τις είχαν καταχρεώσει οι ιδιοκτήτες τους, τις εξυγίανε και στη συνέχεια τις επέστρεψε σε αυτούς, με μειωμένη τιμή. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είπε, είναι ότι παραμένουν ακόμα εφτασφράγιστα μυστικά οι συμφωνίες του Ωνάση με το ελληνικό κράτος για την «Ολυμπιακή», ο φάκελος των ναυπηγείων ή οι διάφορες αγορές του Μποδοσάκη.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό είπε ότι σε αυτόν τα διάφορα νούμερα είναι ονομαστικά και ανέφερε χαρακτηριστικά: Ορίζεται ότι η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 8,5%, την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η πραγματική αύξηση θα είναι κάτω και από τον πληθωρισμό, γύρω στο 3,5%. Επίσης, απουσιάζει κάθε κονδύλι για τη σύνταξη των δασικών χαρτών, αφού αυτοί θα γίνουν μετά το 2013, προκειμένου να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση και να αποχαρακτηριστούν εκατομμύρια στρέμματα.

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι οδηγείται σε κλείσιμο ο ΕΛΓΑ, την ίδια στιγμή που οι πυρόπληκτοι έχουν ανάγκη από πραγματικές αποζημιώσεις. Τόνισε ότι οι πυρκαγιές του καλοκαιριού ήρθαν «κουτί» στην κυβέρνηση, αφού διευκολύνεται έτσι η πρόθεσή της να μειωθεί η αγροτική παραγωγή και να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων και να αναπτυχθούν διάφορες άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα «η εκτροφή βατράχων». Η αντιλαϊκή πολιτική φαίνεται και σε άλλους τομείς, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όπως για παράδειγμα στο Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών που κατέληξε πάμφτωχο ή στην Αλιεία όπου καταστρέφονται οι ψαράδες και επιδοτούνται οι επιχειρηματίες των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ολα αυτά, τόνισε, δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι τροφοδότης του μεγάλου κεφαλαίου. Κάλεσε δε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ που αναφέρονται στην αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας να αποκαλύψουν όλο το μηχανισμό αυτής της αντίθεσης, να βοηθήσουν τον αγώνα όχι μόνο κατά της ΝΔ, αλλά συνολικά κατά των επιλογών που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο, και να στηρίξουν τους λαϊκούς αγώνες.

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, του υπενθύμισε ότι στο τέλος του 19ου αιώνα έγιναν αιματηροί αγώνες για να κατακτηθεί το οκτάωρο και όλον τον 20ό αιώνα με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα το πραγματικό εφτάωρο. «Είναι παράλογο, στην αρχή του 21ου αιώνα οι εργαζόμενοι να ζητούν την καθιέρωση του εφτάωρου;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για συνεργασίες των κομμάτων, είπε ότι άσχετα από το νέο εκλογικό νόμο που θα έρθει στη Βουλή, με τον οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί, ζητώντας απλή αναλογική, ένα τμήμα της αστικής τάξης προωθεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Τα δίδυμα είπε είναι ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και θα προσφερθούν στο λαό να διαλέξει. Ομως, κατέληξε, ο λαός πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λέμε ΟΧΙ στην πολιτική του πτωχοκομείου (2007-07-03 00:00:00.0)
Αταλάντευτα στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων (2005-08-21 00:00:00.0)
Αντίθετοι στην Παιδεία που λειτουργεί σαν Ανώνυμη Εταιρία (2004-11-09 00:00:00.0)
Ο πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που τον παράγουν (2003-12-23 00:00:00.0)
Να απεγκλωβιστεί ο λαός από τις αυταπάτες (2001-02-02 00:00:00.0)
Βαρυποινίτισσα είναι η πολιτική σας (1996-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ