Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Με ελιγμούς και δημαγωγία ο αποχαρακτηρισμός

Επιταχύνεται η αντεργατική ρύθμιση για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ενώ άμεσα αναμένεται και το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής

Παρά την αποδεδειγμένη επικινδυνότητα της εργασίας, δεκάδες ειδικότητες στους ΟΤΑ μένουν εκτός ΒΑΕ ή εντάσσονται με αποτρεπτικούς για τους εργαζόμενους όρους

Motion Team

Παρά την αποδεδειγμένη επικινδυνότητα της εργασίας, δεκάδες ειδικότητες στους ΟΤΑ μένουν εκτός ΒΑΕ ή εντάσσονται με αποτρεπτικούς για τους εργαζόμενους όρους
Την ώρα που η Επιτροπή για την αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ συνεχίζει τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της για να προωθηθεί το πετσόκομμα δικαιωμάτων, η νέα υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά - η οποία χτες συναντήθηκε με την Επιτροπή - έκανε γνωστό ότι πρόκειται να υπογράψει την τροπολογία για τα ΒΑΕ των εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η Επιτροπή ζήτησε παράταση για τη σύνταξη του πορίσματος για τα ΒΑΕ (πρέπει να παραδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα), ενώ την άλλη βδομάδα αναμένεται νέα συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης, η οποία συνεχίζει τις επαφές με τους «κοινωνικούς εταίρους».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, είναι προφανής. Η τροπολογία που έχει ήδη συνταχθεί και συμφωνηθεί με τις πλειοψηφίες σε ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΠ ΟΤΑ από τον περασμένο Νοέμβρη, είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Δεν καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε πραγματικά Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, επιβάλλει βαρύ επασφάλιστρο για τους ήδη εργαζόμενους σε ειδικότητες και κλάδους που εντάσσονται, ενώ εμμέσως προχωρά και σε «αποχαρακτηρισμό» επαγγελμάτων, αφού δεν περιλαμβάνει μια σειρά επαγγέλματα και ειδικότητες που περιέχονται ακόμα και σε αυτόν τον παρωχημένο Κανονισμό του ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι με την τροπολογία αυτή ουσιαστικά επαναφέρονται διατάξεις του νόμου 2703/99, με τον οποίο, εξαιτίας της αναδρομικής πληρωμής ασφαλίστρων στην οποία υποχρεώνονταν οι εργαζόμενοι που εντάσσονταν στα ΒΑΕ, τελικά οι εργαζόμενοι δεν έκαναν χρήση του. Ο περιορισμός στο αναδρομικό χαράτσι μέχρι το 1999 και πάλι δε θα επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων να ενταχθούν, με δεδομένο το σημερινό επίπεδο μισθών.

Η τροπολογία

Με την έγκριση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών η τροπολογία όπως διατυπώθηκε ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη και προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων, αφού δεν αναγνωρίζει ούτε τα όσα προβλέπει ακόμα και ο παρωχημένος Κανονισμός ΒΑΕ του ΙΚΑ. Ενδεικτικά, για οικοδόμους εργαζόμενους στους ΟΤΑ αναγνωρίζει ως ΒΑΕ μόνο δύο από τις 18 ειδικότητες του κλάδου, ενώ αφήνει εντελώς απ' έξω εργαζόμενους που απασχολούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και αλλού.
  • Βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν για τα ΒΑΕ - και μάλιστα χωρίς καμιά συμμετοχή του κράτους και των δήμων - επιβάλλοντας βαρύ επασφάλιστρο για όσους ενταχθούν (κρατήσεις 4,3% επί του βασικού μισθού και του ειδικού επιδόματος). Το οποίο γίνεται ακόμα βαρύτερο για τους παλαιότερους εργαζόμενους που θα πρέπει να το καταβάλλουν και αναδρομικά (η αναδρομικότητα φθάνει μέχρι και το 1999).
  • Επιπλέον, για όσους συνταξιοδοτηθούν με βάση το καθεστώς των ΒΑΕ, η σύνταξη που θα πάρουν δε θα είναι πλήρης, αλλά πολύ μικρότερη με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ