Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Επιμένει για τους Γερμανούς η διοίκηση

Αποφασισμένη να προωθήσει τη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία RWE, εμφανίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία με ανοιχτή επιστολή της επιτίθεται στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Η ηγεσία της ΔΕΗ κατηγορεί τη ΓΕΝΟΠ για τη συνδικαλιστική παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη, η οποία οδήγησε στην αναβολή της συζήτησης του Μνημονίου συνεργασίας με την RWE για την από κοινού ανάπτυξη λιθανθρακικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων τις οποίες θα ελέγχουν οι Γερμανοί κατά 51%! Στην ουσία, η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ και η διοίκηση της ΔΕΗ μετατρέπουν το ζήτημα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ - στο πλαίσιο της προώθησης της αντιλαϊκής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - σε αντιπαράθεση για τη συμφερότερη επιχειρηματική επιλογή. Αναδεικνύονται έτσι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ, που αφού «κατάπιε» το επιχειρησιακό σχέδιο της διοίκησης της ΔΕΗ, επιμένει να συγκεντρώνει την προσοχή στο θέμα της... ορθής διοίκησης.

Η ΔΕΗ χαρακτηρίζει «σοβαρά ατοπήματα» την προχτεσινή ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ και τη διακοπή της συνεδρίασης του ΔΣ. Κάνει επίσης λόγο για «ανεύθυνες παρεμβάσεις», «αστήρικτες και φανταστικές καταγγελίες», οι οποίες «μπορεί να δυσκολεύουν το έργο της επιχείρησης, αλλά δε θα την οδηγήσουν σε αδράνεια».

Ειδικότερα:

  • Επαναλαμβάνει ότι έχει δικαίωμα και υποχρέωση να εισηγείται στο ΔΣ προτάσεις για συμφέρουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
  • Η συγκεκριμένη πρόταση κρίνεται «ιδιαιτέρως συμφέρουσα», μετά από αναδιαμόρφωση του μνημονίου σε ορισμένα σημεία.
  • Η αποδοχή του μνημονίου «δε γεννά άλλες δεσμευτικές υποχρεώσεις πλην της περαιτέρω μελέτης συγκεκριμένων πλέον επιχειρηματικών σχεδίων».
  • Κάθε συγκεκριμένο σχέδιο θα υπόκειται σε απόφαση του ΔΣ.
  • Δεν πρόκειται για συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, η ΔΕΗ δεν τον χρειάζεται, ούτε τον αναζητεί, ως εκ τούτου είναι «εκτός πραγματικότητας» τα «περί διαγωνισμού».
  • Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση του λιγνίτη αποτελεί...«πρώτη προτεραιότητα για τη ΔΕΗ» και το σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης δεν έχει επηρεαστεί από την πρόταση της RWE.
  • Η εξεταζόμενη λιθανθρακική μονάδα αφορά επιπλέον ισχύ και μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ «με προφανείς ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις».
  • Οι αιτιάσεις της ΓΕΝΟΠ περί «ύποπτης βιασύνης» δεν έχουν καμία βάση, γνωρίζει εδώ και καιρό την πρόταση της RWE και «οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα εξυπηρετούσε συμφέροντα άλλα πλην αυτών της επιχείρησης».

Η πολιτική διοίκησης ΔΕΗ και κυβέρνησης εξυπηρετείται σαφώς, όταν αντί για την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, εξετάζεται ποιος θα είναι ο συνέταιρος και μέσω ποιας διαδικασίας θα γίνει ο συνεταιρισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ