Τρίτη 1 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στις μυλόπετρες των ΣΔΙΤ

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη δημιουργία Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΜΚ) με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ήδη το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με επιστήμονες του εξωτερικού όσο και με φορείς για την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου, που κατά - την κυβέρνηση - θα έχει διαβαλκανική εμβέλεια και θα μπορεί να συνεργάζεται με αντίστοιχα κέντρα τόσο της Αμερικής όσο και της Ρωσίας. Ηταν μια πρόταση που είχε εντάξει ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στους σχεδιασμούς του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο πλαίσιο της πολιτικής των Συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το ΜΚ θα έχει τη μορφή Ιδρύματος - π.χ. σαν το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο - και εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρχίσει η λειτουργία του σε κτίριο του «Ερρίκος Ντυνάν» και στη συνέχεια να κτιστεί ξεχωριστό κτίριο κοντά σε κεντρική οδική αρτηρία, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση. Το υπουργείο διατείνεται ότι το ΜΚ θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και σε καμιά περίπτωση δε θα εμπορευματοποιηθεί ο τομέας των μεταμοσχεύσεων.

Οι πρώτες κινήσεις, όμως, άλλα καταμαρτυρούν. Η νομική μορφή του Ιδρύματος αμέσως - αμέσως δίνει τη δυνατότητα της λειτουργίας με τους κανόνες της αγοράς με αρνητικές συνέπειες - όπως κατέδειξαν οι εμπειρίες του Ωνασείου και του «Ερρίκος Ντυνάν». Επειτα εξάλλου, αν οικοδομηθεί νέο Κέντρο, θα γίνει με τη μορφή της ΣΔΙΤ.

Επομένως, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι οι διαβεβαιώσεις περί μη εμπορευματοποίησης των μεταμοσχεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ