Πέμπτη 3 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΦΡΑΝΣΙΣ ΛΟΡΕΝΣ
Ζωντανός θρύλος

Το 1954 ο Ρίτσαρντ Μάθισον έγραψε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Το 2007 ο Φράνσις Λόρενςτο μετέφερε στον κινηματογράφο. Στην οθόνη μας έχουμε το «Ζωντανό θρύλο»! Εναν έγχρωμο επιστήμονα, ο οποίος δεν κατάφερε να απομονώσει ένα θανατηφόρο ιό, ο οποίος δε γεννήθηκε, βέβαια, από τον... αέρα, αλλά από κάποιο ανθρώπινο χέρι, από κάποιον αρρωστημένο ανθρώπινο εγκέφαλο!

Ο έγχρωμος «καλός» επιστήμονας, στρατιωτικός επιστήμονας, για την ακρίβεια, ειδικός για τους ιούς, είχε την τύχη να είναι ο μοναδικός άνθρωπος που σώθηκε από τον ιό. Αλλά την ίδια στιγμή, και για τον ίδιο λόγο, ήταν και βαθιά άτυχος! Γιατί, προχωρώντας η ταινία, ανακαλύπτει ότι, τελικά, δεν είναι και τελείως μόνος του! Ξαφνικά, μέσα από το σκοτάδι, μεταλλαγμένα θύματα του ιού πετάγονται από όλες τις μεριές και τον παίρνουν στο κυνήγι! Η μοναξιά, όπως καταλαβαίνετε, δεν του βγήκε σε καλό! Πώς να αντιμετωπίσει μόνος του όλα αυτά τα θηρία;

Μια ακόμα ταινία «επιστημονικής» φαντασίας στην οθόνη! Η οποία ταινία, για να γίνει πιο εντυπωσιακή, κατέφυγε στην τεχνολογία! Τα κομπιούτερ, λοιπόν, οργιάζουν! Μέχρι να βρει ο επιστήμονας το αντίδοτο, θα επιδείξουν (τα κομπιούτερ) όλες τις δυνατότητές τους! Θα μας κάνουν να νιώσουμε ότι κολυμπάμε στο διαδίκτυο!

Η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας να μην εξαφανιστεί, να μην εξαφανιστεί τελείως ο ανθρώπινος πολιτισμός, προσπαθούνε να μας πείσουν οι δημιουργοί, είναι να πετύχει το πείραμα του επιστήμονα - Σαμαρείτη, του στρατιωτικού ειδικού, ο οποίος προσπαθεί να φτιάξει ένα χάπι φονιά του θανατηφόρου ιού, χρησιμοποιώντας το δικό του καθαρό αίμα! Αν πετύχει το πείραμα, αν τελικά φτιάξει το αντίδοτο ο στρατιωτικός επιστήμονας, σώθηκε η ανθρωπότητα, γλίτωσε ο ανθρώπινος πολιτισμός! (Συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας!)

Αν «Τα Ιχνη του Χαμένου Θησαυρού: Το Βιβλίο με τα Μυστικά» είναι παραμύθι τότε ο «Ζωντανός Θρύλος», που είναι η τρίτη ή η τέταρτη ταινία πάνω στο ίδιο θέμα, του ιδίου συγγραφέα, είναι δυο φορές παραμύθι! Για την ακρίβεια οι δυο ταινίες είναι οι δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος! Από τη μια μεριά ο χαβαλές με... πλάκα και από την άλλη ο χαβαλές με τρόμο! Και οι δυο στοχεύουν στο εισιτήριο!

Ο «Ζωντανός Θρύλος», ωστόσο, πάσχει από έλλειψη ταυτότητας! Δεν έχει αποφασίσει αν πρέπει να γίνει μια «σοβαρή» ταινία επιστημονικής φαντασίας, με κάποιες σοβαρές «επιστημονικές» και «φιλοσοφικές» ανησυχίες και ερωτηματικά ή μια ταινία τελείως της... πλάκας! Μια ταινία από αυτές που παίζονται μαζί με τις τσόντες!

Στο πνεύμα της αυθαιρεσίας, λοιπόν, εκεί κατά το τέλος της ταινίας, ξαφνικά, τελείως αδικαιολόγητα, εμφανίζεται στην οθόνη και το «κορίτσι»! Μια γυναίκα από το πουθενά. (Γίνονται ταινίες χωρίς γυναίκα; δε γίνονται)! Ο επιστήμονας, πια, δεν είναι μόνος. Τώρα το Μανχάταν (τόπος που διαδραματίζεται η ταινία) έχει και τον Αδάμ και την Εύα του. Η ανθρωπότητα μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή!

Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Εϊλιτς Μπράγκα, Τσάρλι Τάχαν!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινέζικο ποίημα και αμερικάνικη προπαγάνδα (2008-03-06 00:00:00.0)
Mimzy (2007-06-28 00:00:00.0)
«Διπλή ταυτότητα» (2002-08-03 00:00:00.0)
Ξεφουσκωμένοι οι χάρτινοι «υπερ-ήρωες» (2000-11-12 00:00:00.0)
«Ξέχασε» την απειλή (2000-03-21 00:00:00.0)
Μητέρα και γιος (1998-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ