Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η αγωνιστική «συγκομιδή»

Με κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ τον Γενάρη υποδέχτηκαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι το 2007...
Με κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ τον Γενάρη υποδέχτηκαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι το 2007...
Η χρονιά ξεκίνησε με την πανελλαδική πρωτοβουλία που ανέλαβε από τον Γενάρη, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) για την πραγματοποίηση δυναμικών συλλαλητηρίων καταγγελίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενάντια στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών. Στις 16 Γενάρη αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ορεστιάδα πραγματοποιούν συγκέντρωση - σύσκεψη προχωρώντας στην συγκρότηση αγωνιστικού αγροτικού συλλόγου. Στις 23 του μήνα αγρότες από την περιοχή της Χαλκιδικής συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, στον κόμβο της Τριγλίας, ενώ την επόμενη μέρα στους δρόμους του αγώνα κατέρχονται και οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε Λέσβο, Αίγιο και Καρδίτσα. Στις 25 Λαρισαίοι αγρότες μαζί με τα τρακτέρ τους συγκεντρώνονται στην Αγιά Λάρισας ενώ την ίδια μέρα, οι συνάδελφοί τους από τη Φθιώτιδα πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Λαμία. Στις 26 αγρότες από τον Νομό Βοιωτίας πραγματοποιούν δύο συγκεντρώσεις με τα αγροτικά τους μηχανήματα, παρατάσσοντάς τα κατά μήκος της Εθνικής Οδού Λιβαδειάς - Κάστρου και στη διασταύρωση της ΕΟ Θηβών - Λιβαδειάς. Στις 28 αγρότες από την περιοχή του Τυρνάβου πραγματοποιούν μαχητικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης του Τυρνάβου, ενώ την επόμενη μέρα μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε Τρίκαλα, Φάρσαλα και Αίγιο, ενώ δυο μέρες μετά, στις 31 του μήνα, κινητοποιούνται οι αγρότες της Ελασσόνας. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται μαζική σύσκεψη κτηνοτροφικών συλλόγων από 10 νομούς της Β. Ελλάδας όπου εκλέγουν Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

... με κινητοποιήσεις τον Δεκέμβρη αποχαιρέτησαν τον χρόνο οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε Αρτα και Πρέβεζα

Eurokinissi

... με κινητοποιήσεις τον Δεκέμβρη αποχαιρέτησαν τον χρόνο οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε Αρτα και Πρέβεζα
Ο αγωνιστικός Φλεβάρης ξεκινά με την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ που πραγματοποιείται στη Λάρισα. Εκεί καταδεικνύεται η ανάγκη έντασης των αγροτικών κινητοποιήσεων και η ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση των μικρών και φτωχών αγροτών στις γραμμές του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος. Κατατίθεται πρόγραμμα πάλης για το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, θέτοντας ως στόχο, ο εορτασμός του Κιλελέρ να είναι από τους μαζικότερους των τελευταίων χρόνων. Στις 4 του μήνα αγρότες από τον Νομό Θεσσαλονίκης προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό με τα τρακτέρ τους της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Βέροιας. Στις 13 συλλαλητήριο πραγματοποιούν αγρότες στην πόλη των Χανίων, στις 14 αγρότες του Εβρου συγκεντρώνονται στην Ορεστειάδα και στις 15 οι συνάδελφοί τους της Λέσβου μετά από ένα μαχητικό συλλαλητήριο, καταλαμβάνουν το υπουργείο Αιγαίου. Στις 23 συγκέντρωση πραγματοποιείται στην Αρτα, στις 25 σειρά παίρνει η Κέρκυρα όπου αγρότες, κυρίως ελαιοπαραγωγοί, συγκεντρώνονται στους Αγ. Θεοδώρους Λευκίμμης και στις 26 γίνονται μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια σε Λήμνο, Καρδίτσα και Λάρισα. Την ίδια μέρα αγρότες της Μαγνησίας συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού και οι συνάδελφοί τους από τη Φθιώτιδα συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στο Δομοκό και το Νέο Μοναστήρι. Τις επόμενες δύο μέρες, στις 27 και 28 του μήνα, στις κινητοποιήσεις εισέρχονται οι αγρότες από τα Τρίκαλα που πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Δέλτα Φαρκαδώνας, την Αιτωλοακαρνανία που συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, την Ηλεία οι οποίοι προχωρούν σε δίωρο αποκλεισμό της ΕΟ Πατρών - Πύργου και της Πρέβεζας.

Τον Μάρτη, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, όπου στις 18 πραγματοποιείται ένα από τα πιο μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων με συμμετοχή αγροτών από όλη τη χώρα. Η θυσία των κολίγων αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται και οι χιλιάδες αγρότες που συγκεντρώθηκαν στον χώρο δηλώνουν ότι οι αιματηροί αγώνες των Θεσσαλών αγροτών είναι σήμερα πιο επίκαιροι από ποτέ.

Στις 4 του Απρίλη οι αγρότες της Μεσσηνίας πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Χανδρινό Πυλίας, διεκδικώντας την κατάργηση του «κεφαλικού φόρου» που τους επιβάλλει η ΠΑΣΕΓΕΣ για την ενεργοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων, έπειτα από πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ.

Στις 24 Μάη κτηνοτρόφοι της Κ. Μακεδονίας πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία Κιλκίς, και την επόμενη μέρα αγρότες από την περιοχή του Τυρνάβου κατέρχονται σε συλλαλητήριο διεκδικώντας πραγματικές και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι σοδειές τους εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Στις 10 του Σεπτέμβρη κτηνοτρόφοι από την περιοχή των Τρικάλων συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα του νομού απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους από την αισχροκέρδεια των χονδρεμπόρων αλλά και την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. Στις 21 του μήνα εκπρόσωποι χοιροτρόφων από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται και πάλι στα Τρίκαλα για να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα.

Τον Οκτώβρη οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με νέο συλλαλητήριο στην Ελασσόνα στις 17 του μήνα, διεκδικώντας εγγυημένες τιμές στο γάλα και στα υπόλοιπα προϊόντα τους. Στις 21, κτηνοτρόφοι από τον Νομό Λάρισας πραγματοποιούν σύσκεψη συντονισμού των κινητοποιήσεών τους στην πρωτεύουσα του νομού. Στις 24 κτηνοτρόφοι της Πέλλας πραγματοποιούν μαζική πορεία στην πόλη της Εδεσσας και καταλαμβάνουν τη Νομαρχία.

Στις 9 και 12 Νοέμβρη πραγματοποιούνται συσκέψεις κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας - στη Λάρισα - και της Μακεδονίας - στην Πέλλα - στις οποίες αποφασίζεται η κοινή αγωνιστική κάθοδος στα Τέμπη στις 19 Νοέμβρη. Οι κτηνοτρόφοι ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, απέκλεισαν συμβολικά, την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πάλη τους κατά της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα. Στις 22 Νοέμβρη οι κτηνοτρόφοι των Χανίων πραγματοποιούν συγκέντρωση και πορεία με τα αγροτικά τους μηχανήματα προς το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν κατάληψη στα κτίρια της Εφορίας και των Διοικητικών Δικαστηρίων της πόλης, ενώ στις 27 είναι η σειρά των κτηνοτρόφων του Εβρου να πραγματοποιήσουν δυναμική συγκέντρωση στην κ. πλατεία Ορεστειάδας.

Στις 10 Δεκέμβρη αγροτοκτηνοτρόφοι από Αρτα και Πρέβεζα απέκλεισαν για δύο περίπου ώρες τη γέφυρα Καλογήρου στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αθηνών, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους. Εχυσαν μπιτόνια με γάλα και τελάρα με πορτοκάλια, σε μια συμβολική κίνηση, καταδεικνύοντας την αντιαγροτική πολιτική που πετά το μόχθο και τον κόπο τους.

Στις 14 του μήνα με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα κτηνοτρόφων της Ελασσόνας, του Τυρνάβου κι άλλων περιοχών του νομού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία Λάρισας ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ