Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»
Οι λαοί να ανατρέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Από διαδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ τον Ιούλη του 2006 ενάντια στις φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Από διαδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ τον Ιούλη του 2006 ενάντια στις φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας - αυτής που, σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Ζμπίγκνιεφ Μπρεζίνσκι, «η πλήρης κυριαρχία της θα ισοδυναμούσε με παγκόσμια υπεροχή» - όλο το 2007 βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και επεμβάσεων και το ίδιο προμηνύεται και για το 2008.

Οπως σημείωνε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, από το Μάη του 2006 σε απόφασή της, που είχε ασχοληθεί ειδικά με τη διεθνή κατάσταση: «Οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη συμμετέχει ανάλογα και με το βάρος και το μέγεθος που της αναλογούν στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, με βάση τη θέση της μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά και τη γεωγραφική - στρατηγική της θέση. Οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί που υπάρχουν σήμερα, αποτυπώνουν ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων στον έλεγχο των αγορών των πρώτων υλών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας. Στοχεύουν στον ασφυκτικό έλεγχο ενός μεγάλου μέρους κρατών που είτε δεν ανήκουν οργανικά στις συμμαχικές ενώσεις τους, είτε έχουν κάποιες αντιστάσεις, καθένα για τους δικούς του λόγους. Αυτός είναι και ο χαρακτήρας των Διεθνών Συμφωνιών για τα πυρηνικά όπλα. Αλλωστε, αυτές οι συμφωνίες δεν απέτρεψαν τις ΗΠΑ από την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων, ιδιαίτερα στην τελευταία 15ετία. Και από αυτή τη σκοπιά, αξίζει να επισημάνουμε ξανά το ρόλο αναχαίτισης που έπαιζε το σοσιαλιστικό σύστημα και η ΕΣΣΔ τις προηγούμενες δεκαετίες».

Ειδικότερα για το «σχέδιο της ευρείας Μέσης Ανατολής», τις επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν και την επικείμενη στο Ιράν, η απόφαση σημείωνε:

«Δε νομιμοποιείται καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη, κανένας διεθνής οργανισμός να διατυπώνει αποφάσεις κατά λαών, να επεμβαίνει, να καθορίζει ποιος επιτρέπεται να έχει και ποιος όχι πυρηνική ενέργεια. Η προετοιμασία της κοινής γνώμης (σ.σ. για το Ιράν) θυμίζει τις προετοιμασίες επίθεσης κατά του Ιράκ. Το πυρηνικό πρόγραμμα είναι πρόσχημα, όπως πρόσχημα ήταν και τα "χημικά όπλα" που δήθεν διέθετε το Ιράκ».

Σχετικά δε με τη θέση της χώρας μας, το ΚΚΕ σημείωνε με έμφαση: «Να αποτραπεί κάθε μέτρο, κάθε στρατιωτική εξέλιξη, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και σοβαρές συνέπειες και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό.

Ανεξάρτητα από τις όποιες "συμβατικές ή άλλες υποχρεώσεις" υπάρχουν για την Ελλάδα, με συμφωνίες που έχουν υπογραφεί διαδοχικά τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, αυτές δεν πρέπει να τηρηθούν, αφού συμβάλλουν, οδηγούν σε ανάφλεξη και σε νέες εστίες πολέμου και εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές.

Η επιχειρηματολογία περί προώθησης "διπλωματικής λύσης" ειρηνικής είναι στάχτη στα μάτια των λαών, είναι ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Η εμπειρία των λαών, ιδιαίτερα της τελευταίας 15ετίας, επιβεβαιώνει ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη προετοιμάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ο ιμπεριαλισμός, προκειμένου να εκτονώσει τις αντιθέσεις του και να ανακόψει την αντίσταση των λαών, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει ακόμα και πυρηνικά όπλα, να εξαπολύσει ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αρα, η πάλη κατά των πυρηνικών όπλων, η πάλη κατά του πολέμου συνδέεται άμεσα με την πάλη ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σύστημα στο σύνολό του».

Επίσης τόνιζε: «Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και ανησυχίες του Κόμματός μας για την προώθηση του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, για το σχέδιο "εκδημοκρατισμού των αραβικών καθεστώτων". Ανοιξαν το δρόμο σε νέες απειλές για τους λαούς και την υπόθεση της ειρήνης, αφού συνεπάγονται στρατιωτικές επεμβάσεις, πρόκληση εμφυλίου πολέμου, προβοκάτσιες και αξιοποίηση εστιών έντασης. Πρόκειται για διασπαστική πολιτική, ώστε να διευκολυνθεί η επικράτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ και ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, υπογράμμιζε το ΚΚΕ: «Με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις, για άλλη μια φορά προκύπτει η ανάγκη να αναδειχτούν στο παλαιστινιακό πολιτικό προσκήνιο πολιτικές δυνάμεις που θα ηγηθούν ενός λαϊκού επαναστατικού κινήματος, για να προωθήσουν μια πραγματικά συνολική εναλλακτική πρόταση και κατά της ισραηλινής κατοχής και της στυγνής ιμπεριαλιστικής επέμβασης, και κατά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ