Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Η κάνουλα αποδεικνύεται ... «εύθραυστη»

Μια κακοκαιρία στο Ιράν και μια «αναποδιά» στο Τουρκμενιστάν ήταν αρκετές για να κλείσει η «κάνουλα» του φυσικού αερίου από την Τουρκία προς την Ελλάδα και να «απογυμνωθεί» η κυβερνητική πολιτική περί «ενεργειακού κόμβου» και ενεργειακής «αναβάθμισης» της χώρας, αποκαλύπτοντας αδυναμίες, κινδύνους και σοβαρές αβεβαιότητες.

Η «αλυσίδα» των γεγονότων, που αποκαλύπτει πόσο εύθραυστη είναι η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, έχει ως εξής: Την περασμένη Δευτέρα το Ιράν διέκοψε ή μείωσε σημαντικά (δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων) την τροφοδοσία της Τουρκίας με φυσικό αέριο, λόγω της κακοκαιρίας που ξέσπασε στη χώρα, αλλά και λόγω της μείωσης της ποσότητας φυσικού αερίου που εισάγεται στο Ιράν από το Τουρκμενιστάν. Το αποτέλεσμα ήταν να διακόψει η Τουρκία τη ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ελλάδα - μέσω του πρόσφατα εγκαινιασμένου ελληνοτουρκικού αγωγού - προκειμένου να χρησιμοποιήσει η ίδια το αέριο, καθώς το 50% της ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία προκύπτει από μονάδες φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα, η Τουρκία αναμένεται να εισαγάγει 185 MW ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα.

Η ΔΕΠΑ ΑΕ επιβεβαίωσε χτες τη διακοπή της τροφοδοσίας από την Τουρκία και ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τον απρόσκοπτο εφοδιασμό φυσικού αερίου «με χρήση των άλλων πηγών τροφοδοσίας και με αξιοποίηση των εφεδρειών υγροποιημένου φυσικού αερίου». Η ρωσική GAZPROM ανακοίνωσε χτες ότι αύξησε την ποσότητα φυσικού αερίου προς την Ελλάδα κατά 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως και προς την Τουρκία κατά 8 εκατ. κυβικά μέτρα.

Το πρόβλημα που προέκυψε ανέδειξε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, αλλά και τις αντίστοιχες απειλές για την Ελλάδα από την κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ