Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Βάζει πόδι στη ΔΕΗ!

Μετά τη γερμανική RWE, η ΔΕΗ συνάπτει μνημόνιο συνεργασίας και με την επιχείρηση Αγγελόπουλου για μονάδα 880 MW

Eurokinissi

Χώρο για την κερδοφορία και της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ εξασφαλίζει τώρα η κυβέρνηση, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη δημιουργία κοινής μονάδας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με τη ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας εμφανίζεται αποφασισμένη να αγνοήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για συμπράξεις με ελληνικές και ξένες εταιρείες, που θα εισέλθουν στη...«Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ, διευρύνοντας έτσι εμμέσως την πορεία ιδιωτικοποίησής της. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε το «πράσινο φως» στα σχέδια του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου.

Ηδη το ΔΣ της ΔΕΗ αναμένεται να εξετάσει στις 29 του Γενάρη το μνημόνιο συνεργασίας με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE για την ανάπτυξη τουλάχιστον 2 λιθανθρακικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, μεταξύ άλλων. Η συζήτηση του θέματος είχε αναβληθεί μετά από δυναμική παρέμβαση συνδικαλιστών της ΔΕΗ, αλλά η διοίκησή της έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις επιλογές της, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή, κοινή ανακοίνωση των δυο εταιρειών. Σύμφωνα με αυτή, οι διοικήσεις τους θα υποβάλουν προς έγκριση στα ΔΣ των εταιρειών τους «σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας» για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 880 MW. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί μια νέα, κοινή Ανώνυμη Εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, στην οποία η ΔΕΗ θα συμμετέχει με 49% και η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ με 51%, αναλογίες που έχουν προταθεί και για τη συνεργασία με την RWE. Η μονάδα θα κατασκευαστεί εντός των εγκαταστάσεων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ η οποία κατέχει και τη σχετική άδεια.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανάπτυξη εκ μέρους της ΔΕΗ «για πρώτη φορά στην ιστορία της» κοινής παραγωγικής δραστηριότητας με μια μεγάλη ελληνική βιομηχανία, δημιουργώντας «ένα νέο μοντέλο αμοιβαία επωφελούς επιχειρηματικής συνεργασίας». («Ξεχνά» βεβαίως τη συνεργασία της θυγατρικής της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ με τη «Βιομηχανικά Ορυκτά» για τη γεωθερμία στη Μήλο). Σκοπός του σχεδίου είναι η απόκτηση «μιας νέας πηγής εσόδων και κερδών», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Η βασική αυτή επιδίωξη, που δεν έχει καμία σχέση με τη λαϊκή ανάγκη για φτηνή, καλή και επαρκή ηλεκτρική ενέργεια, συνοδεύεται από μια σειρά επιχειρήματα περί της στήριξης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην ουσία πρόκειται για μια ενέργεια που πέρα από το επιχειρηματικό όφελος στηρίζει γενικότερα, όπως αναφέρεται εξάλλου και στην ανακοίνωση, την «ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού», που «έστησαν» οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την καθοδήγηση της ΕΕ. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα της ΔΕΗ υπέρ της σύναψης αυτών των συνεργασιών, είναι ότι κατορθώνει να αυξήσει την παραγωγική της ισχύ με τη συμμετοχή σε μονάδες τις οποίες δεν μπορούσε να φτιάξει μόνη της λόγω έλλειψης αδειών. Εξετάζεται ωστόσο εάν μετά τις νέες συμφωνίες θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα αντικατάστασης παλαιών μονάδων συνολικής ισχύος 3.200 MW.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ