Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική και χαρακτική

Χαλκογραφία του Χρ. Γκαλτέμη
Χαλκογραφία του Χρ. Γκαλτέμη
Από 14/1 - 5/2 η γκαλερί «Αργώ» (Ν. Δούκα 5) θα παρουσιάσει έργα του ζωγράφου - χαράκτη Χριστόδουλου Γκαλτέμη με τίτλο «Λυρική εξιδανίκευση της μνήμης». Πρόκειται για νέα έργα χαρακτικής, χαλκογραφίες κυρίως, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης μετά το 2000. Η θεματογραφία του είναι παλιά σπίτια, νεοκλασική αρχιτεκτονική, παραλίμνια τοπία, πρόσωπα «χαραγμένα» από το χρόνο. Ολα αποπνέουν ένα άρωμα μνήμης. Τον κατάλογο προλογίζει ο Χάρης Καμπουρίδης. Διάρκεια έως 5/2.

Εγκαινιάζεται στις 16/1 (8 μ.μ.) στην αίθουσα «Καππάτος» (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι), η πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του Γερμανού καλλιτέχνη Kai Schiemenz. Παρουσιάζονται γλυπτά, ζωγραφική και σχέδια.

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της πρόωρα χαμένης δημιουργού Ευγενίας Αθανασάκου (1952 - 2002) φιλοξενείται (9-27/1) στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Η ζωγραφική της αποτελεί έργο εκτεταμένο και συνεχές, με ερευνητικό χαρακτήρα και προσωπικό ημερολογιακό τόνο. Ξεχωρίζουν δύο ενότητες. Η πρώτη είναι τοπία από τα ταξίδια στην Ελλάδα, όπου η ζωγράφος συνθέτει το χώρο σε οριζόντια πλάνα, με κάθετες διαδρομές του βλέμματος. Ετσι το τοπίο αναπλάθεται ως προσωπικό βίωμα. Η άλλη μεγάλη ενότητα είναι το πάρκο. Πρόκειται για έργα με ατμόσφαιρα αινιγματική, υπαινικτική, με έντονη μεταφυσική χροιά.

Εκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αντωνόπουλου φιλοξενεί (έως 26/1) η «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Θέμα της είναι ο «Θάνατος του Εκτορα». Οπως σημειώνει ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, «Χωρίς να υποκύψει στη ρητορική της ρεαλιστικής αφήγησης» ο καλλιτέχνης «κράτησε μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αφηρημένη τέχνη και τη ζωγραφική των χρωματικών πεδίων και δημιούργησε μία γοητευτική και ζωηρή εκδοχή ενός ομηρικού επεισοδίου...».

Στην γκαλερί «Tint» (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), θα παρουσιαστεί (12/1 - 9/2), έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου. Στην παρουσιαζόμενη ενότητα, ο δημιουργός εντάσσει την ανθρώπινη μορφή σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, φανταστικούς, που τους κατασκευάζει επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ