Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΙΛΗ
Κυβερνητικός ανασχηματισμός

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Σε ευρύτατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με παράδοση-παραλαβή έξι χαρτοφυλακίων, περιλαμβανομένων και των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, προχώρησε η Πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, μετά από συνεχείς συναντήσεις με την ηγεσία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το φως της πρόσφατης κρίσης της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία του Ματίας Κατριλέο Κεσάδα, φοιτητή στο Τμήμα Αγρονομίας του Πανεπιστημίου Frontera de Temuco.

Ο Κεσάδα, ιθαγενής Μαπούτσε, δολοφονήθηκε από αστυνομικούς στη διάρκεια κινητοποιήσεων στην περιοχή Βιλκούν, για την ανάκτηση εκτάσεων που διεκδικούν οι ιθαγενείς και το «Συντονιστικό Αράουκο Μαγιέκο» (CAM).

Η κυβερνητική κρίση κορυφώθηκε δε όταν κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις, από όλη τη Χιλή πλέον, διαδήλωσαν ενάντια στην αστυνομική βία παρά την άσκηση δίωξης στον αστυνομικό που δολοφόνησε τον Κατριλέο Κεσάδα. Διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν και αυτές με αστυνομική καταστολή. Επόμενο βήμα ήταν η συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά και η απαίτηση εκ μέρους των οργανώσεων - μεταξύ αυτών και η Οργάνωση των Φυλακισμένων και Εξαφανισμένων της Δικτατορίας (AFDD) - η Χιλή να αποσύρει την υποψηφιότητά της για την αναπλήρωση θέσης μη μόνιμου μέλους στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ