Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Δυναμώνει η αντιπαράθεση και το παζάρι

Στο επίκεντρο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Λίγες μόλις μέρες πριν την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Β. Πούτιν στη Βουλγαρία (17-18/1/2008), δυναμώνει η επίθεση των συμφερόντων, που στρέφονται κατά της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όπως δείχνει και σχετικό δημοσίευμα της βουλγαρικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «STANDART», με τον τίτλο: «Οι ειδικοί του τουρισμού υψώνουν φωνή κατά του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός πετρελαίου μπορεί να κοστίσει την απώλεια δισεκατομμυρίων στη Βουλγαρία».

Στο δημοσίευμα εικάζεται πως εξαιτίας του νέου αγωγού «μπορεί ο κόλπος του Μπουργκάς να χάσει τους τουρίστες του» και προσθέτει πως «Το φιλόδοξο σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη είναι μια πολύ κακή συμφωνία για τη Βουλγαρία. Ολοι οι ειδικοί του τουρισμού στη Βουλγαρία έχουν την ίδια γνώμη. Θα ήταν απερισκεψία να βάλεις σε κίνδυνο έναν τομέα της οικονομίας που αποφέρει δισ. κέρδη, για έναν αγωγό που θα μας αποφέρει μόνο 30-35 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σαν αμοιβή μεταφοράς».

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται προσπάθεια να «μετρηθούν» τα οφέλη που θα έχουν οι άλλες δύο πλευρές της τριμερούς συνεργασίας: «Η Ρωσία θα έχει διπλάσιο κέρδος από τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη - επειδή κατ' αρχήν θα δοθεί μία ώθηση στην εξαγωγή του δικού της πετρελαίου κατά 35 εκατομμύρια τόνους ετησίως και κατά δεύτερο λόγο θα έχει τα κέρδη από την ιδιοκτησία του 51% της διεθνούς εταιρείας που θα διαχειρίζεται τον αγωγό. Η Ελλάδα, χώρα με ένα μεγάλο στόλο τάνκερ, θα κερδίσει από τη μεταφορά του πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα. Αντίθετα, η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τον μέγιστο κίνδυνο μιας καταστροφής του περιβάλλοντος». Στο άρθρο υπάρχει και αναφορά στο «ανταγωνιστικό» σχέδιο αγωγού, Μπουργκάς-Αυλώνα(Αλβανία), σημειώνοντας πως η κατασκευή του θα ήταν πιο πρόσφορη, αφού σ' αυτόν προβλέπεται ότι το πετρέλαιο θα ξεφορτώνεται σε πλατφόρμα στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς την προσέγγιση μεγάλων τάνκερ στις ακτές.

Τις επόμενες μέρες και με αφορμή την επίσκεψη του Β. Πούτιν στη Σόφια, είναι πιθανές κι άλλες επιθέσεις με αφορμή αυτό το ζήτημα, αφού στη Βουλγαρία, όπου εγκαθίστανται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις (μεταφερόμενες σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία) οξύνεται ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων για τη διαμόρφωση των «σφαιρών επιρροής» τους. Οπως γράφει η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα newsru, το Κρεμλίνο κρατά προς το παρόν «κλειστά τα χαρτιά του», σχετικά με τους σκοπούς του ταξιδιού του Β. Πούτιν, που εκτός από τις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του 2008 ως «έτους της Ρωσίας στη Βουλγαρία», θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.


Ι.Π.-Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ