Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Αξιώνει και νέα ανατίμηση

Ο πρόεδρος της εταιρείας κάνει λόγο και για «ανάγκη» νέας αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Επίμονος στα σχέδιά του, σαφής ως προς την «ανάγκη» νέας αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με ρητές αναφορές στις σκοπιμότητες της «απελευθερωμένης» πλέον αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίστηκε χτες στην κοπή της πίτας της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Τ. Αθανασόπουλος. Σαφής ήταν όμως και η στήριξή του από τον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης Χ. Φώλια, ο οποίος, εκτός των άλλων, κινδυνολόγησε, σημειώνοντας πως εάν δεν υπάρξει «σύμπραξη» κυβέρνησης, διοίκησης και εργαζομένων, «η βάρκα μπορεί να βουλιάξει»!

Ο τρόπος αντίδρασης του υπουργού, ήταν και μια απάντηση στις θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος. Ο τελευταίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το σχέδιο των 6 θυγατρικών, τις μυστικές συμφωνίες με ξένες εταιρείες (όπως με την RWE), το «μισό βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση» στο οποίο βρίσκεται η ΔΕΗ. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως φέτος η ΓΕΝΟΠ δε θα μείνει μόνο στις ευχές, παραβλέποντας ότι η πλειοψηφία της διοίκησής της δίνει έμφαση στο θέμα της «ανταγωνιστικότητας» της επιχείρησης, όπως και η διοίκηση της... ΔΕΗ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν είναι πλέον μονοπώλιο (αιτιολογώντας τις συνεργασίες με τρίτους ιδιώτες), και επανέλαβε σε ερώτηση για το αν θα αυξηθούν περαιτέρω τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ότι είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής!

Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι είναι ζωτική η ανάγκη της ΔΕΗ για νέες μονάδες (στηρίζοντας και πάλι την επιλογή της συνεργασίας με Γερμανούς και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ) και ότι απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων μονάδων. Πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ δε χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή» και ότι είναι αποδεκτές οι συνεργασίες για αύξηση της παραγωγικής βάσης της μέσα από αυτοτελή σχήματα. Θέλησε έτσι να υποβαθμίσει τη σημασία της ουσιαστικής εισόδου στη ΔΕΗ ξένων και ντόπιων μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, σε μια κατεύθυνση ριζικής αλλοίωσης της εταιρικής μορφής της, ανεξάρτητα ακόμη και από τη μετοχική σύνθεση.

Ο Τ. Αθανασόπουλος μίλησε επίσης για την ανάγκη κοινών στόχων επιχείρησης, στελεχών και εργαζομένων και έκανε σαφές ότι ξεκινούν οι μελέτες για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης, τη θυγατρικοποίησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ